Národní divadlo moravskoslezské proměnilo obě nominace na Ceny Thálie 2014

29.03.2015 15:03

Cenu Thálie 2014 získali v kategorii opereta/muzikál Hana Fialová za roli francouzské šansoniérky Edith Piaf v inscenaci maďarské spisovatelky a scenáristky Évy Pataki Edith a Marlene a Tomáš Savka, konkrétně za roli Che v muzikálu Andrewa Lloyda Webbera Evita.

Národní divadlo moravskoslezské proměnilo obě nominace na Ceny Thálie 2014
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

„Mám obrovskou radost, nejen já, ale i všichni diváci a fanoušci, kterým tímto strašně moc děkuji. Za jejich emoce, za to, že na každém představení je to téměř až hmatatelné, jak na sebe slyšíme. Můj obrovský dík patří celému inscenačnímu týmu v tomto představení. A samozřejmě tím člověkem na té špičce je režisér Janusz Klimsza. Já ti moc děkuji, a ta cena je i tvoje. A dík patří i mé rodině. Strašně moc je miluji a strašně moc to dnes oslavíme. Jsem hrdá na to, že to vezu do Ostravy,“ uvedla při udílení cen Hana Fialová, která dle odůvodnění Herecké asociace: „Patří k nejvytíženějším herečkám ostravského muzikálového souboru.“ Cenu Thálie získala Fialová za ztvárnění francouzské šansoniérky Edith Piaf v inscenaci maďarské spisovatelky a scenáristky Évy Pataki Edith a Marlene s přihlédnutím k titulní roli Evity: „V loňské sezóně excelovala hned dvakrát, jako Evita i jako Edith Piaf. Právě figuře pařížského ‚vrabčáka‘ vdechla nový život a dechberoucí herecký koncert kombinuje s výjimečnou interpretací známých šansonů,“ pokračuje komentář Herecké asociace.

V mužské kategorii opereta/muzikál získal Cenu Thálie 2014 hostující sólista Tomáš Savka, a to za roli Che v muzikálu Andrewa Lloyda Webbera Evita: „Postava vypravěče Che je nejsložitější a pěvecky nejnáročnější figurou muzikálu Evita. Tomáš Savka se jí zhostil s nevýslovnou energií a v dobrém slova smyslu překvapil nejen pěvecky, ale i herecky. Jeho Che je jako glosátor a Evitin oponent důrazným protipólem titulní hrdinky,“ uvedla Herecká asociace. „Stát poprvé na prknech Národního divadla a ještě držet cenu, to jednomu vezme dech. Děkuji mockrát. Děkuji celé komisi, celému týmu v Ostravě, je to představení mimořádné a já si ho tam chodím užívat. Děkuji své mamince, své ženě, Zuzano, jsem pyšný na to, že tě alespoň trochu doháním,“ řekl po předání ocenění Tomáš Savka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…