Národní divadlo převzalo vydraženou budovu Themos

29.08.2016 15:01

Ředitel ND Jan Burian za účasti ministra kultury Daniela Hermana převzal symbolický klíč od této budovy z rukou premiéra Bohuslava Sobotky.

Národní divadlo převzalo vydraženou budovu Themos
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

Společné setkání pokračovalo exkurzí navrácenou budovou. Představitelé vlády následně navštívili i zákulisí historické budovy Národního divadla a setkali se s desítkou předních umělců divadla.

"Děkujeme současné vládě, že napravila omyl z devadesátých let a vrátila Národnímu divadlu zpět nezbytné provozní zázemí," uvedl ředitel ND Jan Burian.

„Těší mě, že se díky rozhodnutí naší vlády podařilo po dlouhých 26 letech vrátit zpět provozní budovu ND do rukou státu a Národního divadla. Napravili jsme chybu v restituční legislativě, v důsledku níž se budova ocitla na dlouhou dobu mimo vlastnictví státu. Navrácení provozní budovy Národnímu divadlu je důležitým krokem v podpoře dlouhodobého a koncepčního rozvoje jedné z nejvýznamnějších kulturních institucí u nás. Umožní zlepšit zázemí jak pro herce, tak návštěvníky ND," sdělil předseda vlády Bohuslav Sobotka.

"Jsem stejně jako pan premiér velmi rád, že vláda souhlasila s návrhem vrácení této budovy naší nejpřednější divadelní scéně. Národní divadlo patří k nejprestižnějším příspěvkovým organizacím Ministerstva kultury. Jsem potěšen, že jsme mohli i tímto krokem přispět k logickému znovuscelení objektů tohoto areálu, což rozhodně přispěje k posílení poslání Národního divadla – tedy obohacování české kultury - tak, jak je tomu již bezmála 150 let. Chci rovněž popřát vedení Národního divadla hodně sil k náročným úkolům, které ho čekají v souvislosti se znovuuvedením budovy do plně provozuschopného stavu. Věřím, že se - s podporou ministerstva – podaří úspěšně realizovat i tento projekt znovuoživení budovy Themosu, a že se tak vytvoří další kvalitní zázemí pro provoz Národního divadla," řekl ministr kultury přítomným.

Tzv. provozní a restaurační budova Národního divadla byla součástí výstavby komplexu nových budov v letech 1977–1983.

Kauza kolem této budovy trvala od r. 1990, kdy ji stát řádu svaté Voršily vydal v rámci majetkového vypořádání. Vrácena byla ale nedopatřením. Řád svaté Voršily nemovitost prodal společnosti Themos a ta vyzvala Národní divadlo k vystěhování. Národní divadlo vedlo vleklé soudní spory. Budova se v roce 2013 stala předmětem konkurzní podstaty. O konání dražby rozhodl insolvenční správce Themosu na pokyn firmy Glory Daze, která měla k budově zástavní právo. Pohledávka pocházela z úvěru, který firmě Themos v r. 1994 poskytla Agrobanka. Ředitel Národního divadla prof. MgA. Jan Burian, na základě pověření Vlády České republiky, v květnu 2016 uspěl v dražbě a získal budovu po 26 letech zpět do majetku státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…