Národní filmový archiv identifikoval ztracený film Georgese Méliese

14.10.2016 16:20

NFA patří mezi světové filmové archivy, které se mohou pyšnit filmovými kolekcemi z počátku kinematografického věku. Mezi kolekcemi, které nás stále uchvacují svým významem má své výsostné místo sbírka filmů stvořitele kinematografického představení Georgese Méliese. NFA díky pokročilým výzkumným metodám identifikoval dílo, které bylo považováno za ztracené.

Národní filmový archiv identifikoval ztracený film Georgese Méliese
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Počátky kinematografie jsou úzce spjaty s invenčním výtvarníkem a tvůrcem kinematografického představení Georgesem Mélièsem (1861–1938), který dokázal dirigovat své filmy jako hudebník a zároveň využít nových možností filmové techniky. Jeho mimořádné dílo bylo později označováno jako raný příspěvek k žánru science-fiction nebo fantasy.

V nedávné době obdržel NFA darem filmový kotouč se třemi slepenými filmy na původním nitrátním materiálu, souhrnně označené jako dílo Mélièse z roku 1904 „Les transmutations imperceptibles“ (Neviditelné proměny). To naznačovalo, že obsahem daru je i tento film. Po prohlédnutí filmového pásu bylo ale badatelům jasné, že tento film jeho součástí není, naopak obsahoval obrazy a výjevy, které doposud nebyly nikde zdokumentovány.  

Filmový pás podroben detailní analýze se snahou o určení všech tří filmů. S identifikací pomohly údaje na filmových okénkách, které obsahovaly značky jednotlivých firem, protože v prvních patnácti letech kinematografie se hojně vyskytovalo plagiátorství a existovala řada pirátských kopií filmů. Další vodítka poskytly například i dochované filmové scénáře. Na základně analýzy může NFA s jistotou prohlásit, že film na tomto pásu je ztracený Mélièsův film Match de prestidigitation (Soutěž eskamotérů) z roku 1904. NFA má díky objevu ve sbírkách již 22 filmů tohoto autora.

Více informací o filmu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…