Národní galerie představí českou premiéru Aj Wej-wejova dokumentu o uprchlické krizi

10.12.2017 17:03

Výstava Aj Wej-wej. Zákon cesty, jeden z nejúspěšnějších letošních výstavních projektů Národní galerie v Praze, skončí již 7. ledna 2018.

Národní galerie představí českou premiéru Aj Wej-wejova dokumentu o uprchlické krizi
Foto: ngprague.cz
Popisek: Národní galerie

Jako vrchol programu k výstavě uvede galerie českou premiéru umělcova dokumentárního filmu Human Flow, který sleduje globální uprchlickou krizi ve 23 zemích světa. Projekci uvede v kině Lucerna 14. prosince sám Aj Wej-wej.

Monumentální instalaci lodě s 258 postavami uprchlíků připravenou umělcem přímo pro Velkou dvoranu i další Aj Wej-wejova díla zhlédlo ve Veletržním paláci již více než 40 tisíc návštěvníků. Zájem o site-specific instalaci Zákon cesty již projevily další světové galerie a z Prahy poputuje obří nafukovací člun do australského Sydney na tamější bienále současného umění.

„Problematikou uprchlické krize se čínský umělec a aktivista Aj Wej-wej zabývá řadu let. Vyzdvihuje přitom lidský rozměr této humanitární katastrofy a distancuje se od abstrahování tématu, které tak často zaznívá z pozic politických lídrů. K této kritice pak vytváří nejrůznější nejen výtvarná díla a specifické instalace, ale také četné videoprojekty. Jeho prvním celovečerním filmem je dokument Human Flow, který zachycuje současnou uprchlickou krizi, největší lidskou migraci od doby druhé světové války. Věnuje se uprchlíkům z celého světa, kteří byli nuceni opustit své domovy, utíkají před hladomorem, klimatickými změnami nebo válečnými nebezpečími. Aj Wej-wej sleduje ve 23 zemích osudy konkrétních lidí v mezní životní situaci a dokumentuje jejich touhu po bezpečí a spravedlnosti,“ uvádí generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AČCKA: Jaké je riziko úpadku CK?

16:05 AČCKA: Jaké je riziko úpadku CK?

Míra rizika úpadku cestovní kanceláře činí 0,1 %. V loňském roce zkrachovala pouze 1 z celkového poč…