Národní muzeum: Nová kniha představuje autentické zápisky Josefy Náprstkové

30.12.2014 10:48

Poutavá kniha Mileny Secké a Martina Šámala Byl to můj osud … Zápisky Josefy Náprstkové přibližuje zajímavý osud ženy, která je nerozlučně spjata s Náprstkovým muzeem.

Národní muzeum: Nová kniha představuje autentické zápisky Josefy Náprstkové
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Kniha poprvé představuje čtenářům autentické zápisky Josefy Křížkové (1838–1907), manželky Vojty Náprstka. Původně služka z vinopalny U Halánků se provdala za bohatého vlastence a mecenáše, který v ní našel oddanou a schopnou spolupracovnici. Ve svých zápiscích vzpomíná na dětství prožité na Betlémském náměstí v Praze, na revoluční rok 1848 i na svou zaměstnavatelku Annu Fingerhutovou. Podstatná část vzpomínek je věnována manželovým aktivitám, především pak založení muzea a jeho příznivcům.

I když většinu života prožila ve stínu svého slavného manžela, udržovala přátelství s mnoha představiteli pražské vlastenecké společnosti druhé poloviny 19. století. Korespondovala s mnoha cestovateli a krajany z celého světa a podává tak netradiční pohled na ně i jejich aktivity. Kniha je proto unikátním svědectvím o pozoruhodném životě a díle prosté, přesto však mimořádné ženy.

Knihu si můžete zakoupit i v eshopu Národního muzea

Publikace je první kritickou edicí dosud nepublikovaných rukopisů této zajímavé a neprávem opomíjené osobnosti. Byla sestavena na základě dlouhodobého průzkumu archivních dokumentů uložených v Náprstkově muzeu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

16:05 CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

S blížícím se začátkem Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024, které proběhne od 10. do 26. kvě…