Národní památkový ústav: Léto na zámku Duchcov bude plné barev

08.07.2017 9:53

Hudba, tanec, výstavy, výtvarné kurzy i modelářský festival zpříjemní návštěvníkům pobyt na duchcovském zámku v průběhu letních prázdninových měsíců. Správa zámku a její partneři pro vás připravují bohatou programovou nabídku. Na své si přijdou malí i velcí. Na zámku potkáte nejen Giacoma Casanovu, ale i armádu cínových vojáčků, prince Parida, klíčovou postavu trójské války, či působivé divadelní kostýmy, připomínající trendy šlechtické oděvní kultury, a mnoho dalších překvapení.

Národní památkový ústav: Léto na zámku Duchcov bude plné barev
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Výstava cínových vojáčků Cínový vojáček na pochodu! nabízí v půvabných výstavních prostorách Galerie Giacomo na zámku Duchcov doposud nevídané defilé uniforem a vojenské techniky od starověku až do 20. století ze sbírek soukromého sběratele, majitele jedné z největších sbírek cínových vojáčků u nás. Do 3. září se můžete těšit na stovky vojáčků různých velikostí a provedení, instalovaných do poutavých kompozic a dioramat, inspirovaných téměř všemi historickými epochami a největšími válečnými konflikty v dějinách. U příležitosti konání výstavy se v sobotu 29. července 2017 bude konat Mezinárodní modelářský festival Dux - Duchcov 2017 s výstavou modelů v konírně zámku Duchcov.

Výtvarná dílna v rámci expozice Okouzleni antikou, série intenzivních výtvarných kurzů, zaměřených na rozvíjení výtvarného vnímání v konfrontaci s antickým uměním, kolébkou středoevropské kulturní tradice, pořádá správa zámku Duchcov s výtvarnicí a pedagožkou Radkou Műllerovou. Děti ve věku od 9 let se kurzů mohou zúčastnit ve dnech 16. až 18. srpna, pro dospělé je kurz pořádán 19. srpna. Zájemci obdrží certifikát se zpětnou vazbou vlastní výtvarné práce. Součástí kurzů bude i úvodní prohlídka expozice Okouzleni antikou.

Svérázná a barevná inscenace Barevné Baroko na hudbu barokních skladatelů rozzáří interiér Valdštejnského sálu na zámku Duchcov u příležitosti letošní Hradozámecké noci v sobotu 26. srpna. Bude se jednat o komponované představení s bizarními a vtipnými tanečními kreacemi s výrazným výkonem operní pěvkyně. Hudebně-taneční program v režii a choreografii oceňovaného baletního mistra Vladimíra Gončarova ze Severočeského divadla spolupořádá Kulturní centrum Duchcov od 18 do 19 hodin. Následovat budou oživené prohlídky zámecké expozice s Casanovou v podání Petra Stolaře a Divadla V Pytli.

Ve spolupráci se Severočeskými divadlem z Ústí nad Labem připravila správa zámku pro návštěvníky zámeckých expozic výstavu divadelních kostýmů. Můžete je zhlédnout jak ve Valdštejnském sále, tak na prohlídkové trase „Casanova na zámku“, a to až do konce letošní návštěvnické sezóny. Dvě desítky historizujících divadelních kostýmů připomínají způsoby odívání šlechtické společnosti od doby renesance do konce 19. století. Kostýmy pocházejí z operních a baletních představení, uvedených na scéně Severočeského divadla – například z hry Casanova, Trubadúr, Netopýr, Čert a Káča, Manon Lescaut, My Fair Lady a dalších.

Do konce října můžete rovněž na zámku Duchcov zhlédnout výstavu První republika, která je volně přístupná ve výstavním prostoru naproti pokladně zámku. Jedná se o komorní pokračování úspěšného stejnojmenného projektu, instalovaného v zámecké Galerii Giacomo v průběhu jarních měsíců. Půvab a eleganci, jimiž se vyznačovala secesní móda, design a životní styl období zvaného první republika ve dvacátých a třicátých letech minulého století, zachytil svým objektivem pražský fotograf Angelo Purgert. Výstava má charitativní účel ve prospěch Domu dětí a mládeže Sluníčko v Duchcově, ve kterém si můžete zakoupit suvenýry v souvislosti s konáním této výstavy.

„Připravte se, letošní léto na zámku Duchcov bude hodně barevné,“ vzkazuje správa zámku. Více o letní programové nabídce se dočtete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…