Národní památkový ústav: Obnovené pokoje Adamova stavení v Jindřichově Hradci

06.07.2020 13:00

Z dostupných prostředků, prací zkušených řemeslníků, restaurátorů i stálých pracovníků zámku a díky informacím v historických inventářích se podařilo obnovit hned několik pokojů Adamova stavení a vtisknout jim podobu, v jaké je užívala hraběnka Marie Terezie Orsini-Rosenberg, choť majitele jindřichohradeckého zámku a panství Karla Evžena Černína.

Národní památkový ústav: Obnovené pokoje Adamova stavení v Jindřichově Hradci
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Prázdninoví návštěvníci mohou posoudit, jak se zdařilo obnovení hned několika pokojů I. prohlídkového okruhu. Restaurovaly se nástěnné malby, brousily podlahy, místnosti se nově vybavily nábytkem a doplnily množstvím zařízení, dosud skrytého v depozitářích zámku.

Znovu se podle historických inventářů vytvořila podoba soukromého apartmánu hraběnky Marie Terezie Orsini-Rosenberg, choti pána domu Karla Evžena Černína, který se zasloužil o zásadní opravy zámku po velkém požáru roku 1773.

Adamovo stavení

Karel Evžen Černín patřil k předním podporovatelům projektů Českého národního obrození z řad šlechty. Byl jako mnozí další sponzorem stavby Národního divadla, a velkou pozornost i prostředky věnoval, coby nadšený badatel v oblasti přírodních věd, vznikajícímu Národnímu muzeu, jmenovanému při svém založení v roce 1818 Vlastenské Museum. Jeho choť Marie Terezie pocházela ze starobylého rakouského Orsini-Rosenberg (do konce 17. st. pouze Rosenberg).

Manželé obývali části I. patra Adamova stavení po nezbytné rekonstrukci od 40. let 19. století. Zatímco milovník historie Karel Evžen si pro své potřeby nechal upravit staré, tzv. Zelené pokoje, Marie Terezie upřednostnila pokoje situované k jižnímu nároží budovy včetně příjemně prosvětlené místnosti věži "osmihrance".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…