Národní park Podyjí: Čápi černí znovu hnízdí v Podyjí

08.07.2018 14:04

Je to pohled, který jste poslední dva roky nad Podyjím vidět nemohli. Nad Sealsfieldovým kamenem krouží dvojice čápů černých a hledá potravu pro svá mláďata. Jsou jedním ze dvou párů, který letos v národním parku zahnízdil. Ornitologové doufají, že se tento výrazný pták nad údolí řeky znovu natrvalo vrátil.

Národní park Podyjí: Čápi černí znovu hnízdí v Podyjí
Foto: Národní park Podyjí
Popisek: Národní park Podyjí

V posledních letech nebyla populační situace čápů černých na území národního parku vůbec příznivá a pravděpodobně dva poslední roky zde k hnízdění vůbec nedošlo. V Podyjí se přitom čápi pravidelně vyskytovali a hnízdili již před vyhlášením národního parku. Vše nasvědčuje tomu, že se nyní situace obrací k lepšímu.

„Území parku aktuálně obývají dva páry čápů černých. Na svých hnízdech krmí každý po dvou mláďatech. Pro svá hnízda si čápi vybrali klidné oblasti na východě a západě Podyjí,“ popisuje zoolog Správy Národního parku Podyjí Zdeněk Mačát. Východní hnízdo je umístěno na statném dubu. Pro to západní si ptáci vybrali uschlý smrk. „Jeho budoucnost v následujících letech je tak nejistá,“ dodává Mačát.

Ornitologové podyjská mláďata čápů také okroužkovali a zkontrolovali situaci na hnízdě. „Pro kroužkování byly využity dva druhy kroužků. Ornitologický, klasický hliníkový malý kroužek s unikátním kódem a větší plastový odečítací kroužek, který také nese unikátní kód, ale je možné jej použít pro identifikaci jedince na velké vzdálenosti pomocí dalekohledu,“ popsal Mačát. Z těchto pozorování pak vznikají hodnotné údaje, které jsou nezbytné pro pochopení migrace černých čápů.

Odborníci už nyní vědí, že čápi z Moravy a Čech létají na různá místa na východě ale i na západě Evropy a Afriky. Potenciál pro výzkum v Podyjí je tak obrovský. „Bude tedy nesmírně zajímavé zjistit, kam se vydají podyjská mláďata letos v zimě. A jestli tedy patří k čápům zimujícím v Izraeli nebo ve Španělsku a jaký bude jejich další osud. To vše by nám mohly prozradit instalované kroužky,“ věří Mačát.

Na hnízdech ornitologové nalezli i dvě neoplozená vajíčka. Ty předali do sbírek Jihomoravského muzea ve Znojmě.

Čáp černý je druh, který obývá lesní komplexy s vodními toky. Hnízdo staví převážně na stromech nebo skalách. Páry se tvoří na zimovišti a na hnízdiště již přilétají společně. Hnízdo je tvořené z větví a vnitřní část je vystlaná mechem či trávou. Samice snáší 3-5 vajec, na kterých sedí oba rodiče. O vylíhlá mláďata se starají také oba rodiče. Potravu čáp transportuje v hrdelním vaku a mláďatům ji vyvrhuje na okraj hnízda. Hlavními složkami potravy jsou ryby, méně často žáby, plazi a drobní savci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…