Národní park Podyjí: Nově opravené terasy u Papírny poslouží užovkám i hmyzu

12.03.2018 10:42

Správa Národního parku Podyjí v únoru obnovila dvě původní kamenné zídky mezi náhonem a cestou u Papírny v lokalitě Devět mlýnů.

Národní park Podyjí: Nově opravené terasy u Papírny poslouží užovkám i hmyzu
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

Vznikly tak znovu dvě terasy, které dříve sloužily majitelům dnes již zaniklého mlýna pro zemědělské účely. Po druhé světové válce je ale zaplnil odpad z blízké roty pohraniční stráže.  Částečně zrekonstruované ruiny Papírny jsou poslední stojící stavbou připomínající historii místa. Nové terasy se nyní stanou útočištěm místního hmyzu, hadů nebo ptáků.

Mlynáři terasy využívali jako prostor pro své zeleninové a ovocné zahrady. „V padesátých letech minulého století však tato plocha a dokonce i náhon začala sloužit ke skládkování odpadu z blízké roty pohraniční stráže. Odpadu bylo tolik, že zcela překryl kamenné terasy a vyplnil celý náhon,“ popisuje Petr Lazárek ze Správy Národního parku Podyjí.

Skládku odkryla až velká povodeň v roce 2002. „Náhon jsme vyčistili v následujícím roce. Původní nasucho skládané zdivo bez pojiva však bylo vyplněno hlínou. Zdi musely být proto rozebrány a znovu přeskládány. Nyní tak budou moci sloužit jako úkryt nejen pro hmyz, ale i plazy, obojživelníky, případně ke hnízdění některých druhů ptáků,“ vypočítává Lazárek.

Ruiny Papírny i její okolí prošly v posledních letech velkou rekonstrukcí. Budova byla zajištěna proti dalšímu rozpadu a zpřístupněna návštěvníkům. Lidé v ní naleznou kromě přístřešku pro turisty i informační panely o historii mlynářství nebo zbytky staré turbíny. Díky opravám zůstal zachován i místní sklep, který je významným zimovištěm několika druhů netopýrů.


Na sucho položené zídky teras poslouží jako útočiště plazům, obojživelníkům i některým druhům ptáků. FOTO: Petr Lazárek / Správa Národního parku Podyjí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…