Národní parky Podyjí a Thayatal mají za sebou jeden z nejintenzivnějších roků vzájemné spolupráce

25.12.2018 21:20

Přeshraniční akce pro veřejnost, vědecké projekty i velká mezinárodní konference. Správy národních parků Podyjí a Thayatal mají za sebou jeden z nejintenzivnějších roků vzájemné spolupráce. Do budoucna společně připravují připomenutí pádu železné opony nebo výstavbu lávek přes Dyji.

Národní parky Podyjí a Thayatal mají za sebou jeden z nejintenzivnějších roků vzájemné spolupráce
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

Stovky návštěvníků si letos vybraly z řady společných akcí. Zaujaly je především programy pro rodiny s dětmi nebo tematické vycházky například po stopách dravců Podyjí nebo náročný celodenní výlet na obou stranách dyjského údolí. Oba parky nabídly i specializované akce pro návštěvníky z druhé země. Rakušané se mohli zúčastnit jarního víkendu v Národním parku Podyjí. Národní park Thayatal zase pro zájemce připravil zajímavé slevy a akce s českými průvodci na první prázdninový týden.

Zatím méně viditelná, ale přinejmenším stejně tak důležitá, je spolupráce obou týmů národních parků na výzkumných projektech v rámci programu Interreg. V letošním roce to je především bádání spojené s projektem Connecting Nature. Odborníci v jeho rámci například pátrají po historickém využívání krajiny Podyjí, zjišťují dopad nedávné ledovky na rozmanitost a obnovování lesů nebo mapují houby a květiny, které na území obou národních parků rostou. Na rakouském i českém území také hledají stopy kočky divoké. V projektu Dyje/Thaya 2020 zase ichtyologové popisují migraci ryb mezi Vranovem a Znojmem a mapují celkovou rybí populaci.

Oba národní parky také výsledky své vzájemné spolupráce prezentovaly letos v červnu na mezinárodní konferenci Transparcnet Podyjí/Thayatal. Sjelo se na ní sedm desítek odborníků ze 14 zemí. Ti společně sdíleli své zkušenosti z přeshraniční spolupráce při ochraně přírody a krajiny. Finančně ji podpořila Evropská unie z Fondu malých projektů programu Interreg Rakousko – Česká republika.

Vzájemná spolupráce ale letošním rokem samozřejmě nekončí. Obě Správy národních parků například připravují projekt dvou přeshraničních lávek u městečka Hardegg. Mělo by tak vzniknout několik nových kratších turistických okruhů ve vyhledávané rakouské obci i na Čížovsku. Společně si správci parků chtějí připomenout i třicetileté výročí pádu železné opony. Plánují výstavy, koncerty i například přednášky odborníků a nové informační materiály.

Ochránci přírody na obou stranách hranice spolupracují už od osmdesátých let minulého století, kdy se především díky rakouským aktivistům podařilo zabránit stavbě přehrady nedaleko Sealsfieldova kamene. Její nádrž by zatopila údolí Dyje až k rakouskému Hardeggu. Z české strany a od správců Národního parku Podyjí naopak přišla v devadesátých letech výrazná podpora k založení Národního parku Thayatal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…