Národní zemědělské muzeum: Na Vorařském dni se letos budou slavit výročí

10.09.2022 10:49 | Tisková zpráva

Na Vorařském dni se letos budou slavit výročíVorařský den v Národním zemědělském muzeu na Ohradě letos spojuje několik zajímavých výročí – 180 let otevření muzea na zámku Ohrada veřejnosti, 120 let od založení spolku Vltavan Purkarec a výročí 100leté historie plavecké rodiny Husů z Hladné. Hlavní poslání akce však zůstává stejné – udržování tradic voroplavby. Vorařský den se koná v sobotu 10. září od 9 do 16 hodin.

Národní zemědělské muzeum: Na Vorařském dni se letos budou slavit výročí
Foto: nzm.cz
Popisek: Národní zemědělské muzeum - logo

Návštěvníci budou mít opět možnost vidět plavecké řemeslo zblízka, členové spolku Vltavan Purkarec budou stavět předák – model přední tabule pramene i s veslem a vrátenskou lavičkou. 

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí
Tento objekt pak zůstane na nádvoří muzea, kde si zájemci budou moci vyzkoušet, jak se ovládá vrátenské veslo.

Kolegové z Muzea města Prahy představí expozici plavby na Výtoni a pro návštěvníky mají připravený lektorský program, který doplní lektorské programy NZM Voroplavba a Cesta dřev. Nachystány jsou i aktivity pro holky a kluky, například výtvarná dílna, kde si mohou postavit a odnést vlastní pramen (voreček) i s postavou vltavanského plavce.

Zájemci mohou navštívit také přednášku spojenou s besedou o rodině Husů z Hladné, kdy na své předky přijedou zavzpomínat současníci z rodiny a představí i projekt vorařství.cz. Druhá přednáška odborníka Jiřího Svobody bude věnována historii voroplavby.

K práci všem bude hrát trio Pošumavská dudácká muzika a tradiční plavecké občerstvení letos poprvé připraví hasiči z SDH Purkarec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…