Národopisné muzeum zavede návštěvníky na Starou Ukrajinu Františka Řehoře

02.10.2019 20:56

Národní muzeum ve spolupráci s Etnologickým ústavem Národní akademie věd Ukrajiny a Velvyslanectvím Ukrajiny v České republice otevře ve svém Národopisném muzeu novou výstavu s názvem Stará Ukrajina Františka Řehoře, která zprostředkuje návštěvníkům každodenní život obyvatel východní Haliče očima sběratele, fotografa a spisovatele Františka Řehoře. Veřejné slavnostní zahájení výstavy proběhne 4. října od 18.00.

Národopisné muzeum zavede návštěvníky na Starou Ukrajinu Františka Řehoře
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národopisné muzeum - Musaion

Řehořova etnografická práce je v Čechách velmi málo známá, přitom hraje velmi důležitou roli v česko-ukrajinských vztazích na konci 19. století. Jeho dokonalá znalost prostředí, ve kterém působil, velmi pečlivá systematická sběratelská a publikační činnost nabízí zajímavý a detailní pohled na život na západní Ukrajině.

Výstava návštěvníkům přibližuje život na západní Ukrajině koncem 19. století. Hlavním prvkem jsou zde Řehořovy autentické fotografie, které pomohou příchozím lépe porozumět souvislostem, v nichž byly předměty užívány a zároveň zpřítomňují badatelský, ale i osobní vklad Františka Řehoře. Nedocenitelnou Řehořovou vlastností byla snaha zachytit každodenní život, který se pokusil zaznamenat do nejmenších detailů. Dokumentace života místních lidí, s nimiž se setkával, se stala jeho vášní. Z mnoha popisů je dodnes patrná vřelost a něha. A právě tuto stránku Františka Řehoře se snaží nová výstava v národopisném muzeu Národního muzea návštěvníkům ukázat.

Více informací o vstupném a otevírací době naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…