Nejlepší mladá pekařka roku je z Pardubic

19.03.2015 17:32

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR uspořádal ve dnech 18. - 19. března 2015 v Pardubicích jubilejní 20. ročník národní soutěže o titul „ČESKÝ PEKAŘ ROKU 2015 – kategorie JUNIOR“. Ve finále soutěže se o prestižní ocenění utkalo deset mladých pekařských talentů z celé ČR. Soutěžící museli pod dohledem odborné poroty prokázat dovednosti při výrobě chleba, běžného pečiva, vánoček a chodských koláčů. Absolutním vítězem s titulem Nejlepší pekařský junior roku 2015 se stala Denisa Špačková, studentka 2. ročníku Střední průmyslové školy potravinářství a služeb Pardubice.

Nejlepší mladá pekařka roku je z Pardubic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Správně upečený chléb

Odborná porota u soutěžících hodnotila především zručnost, dodržování technologického postupu, ale také nápaditost a originalitu. U soutěžních výrobků pak posuzovala jejich vzhled, objem, kůrku, střídu, vůni a samozřejmě chuť.

Dovednostní pekařské soutěže mají dlouhou tradici a pozitivní motivaci pro mladé soutěžící. Zdravá rivalita přispívá ke zvyšování řemeslné zručnosti, správných výrobních návyků a k růstu kvalifikace. Účastníci získávají velmi cenné zkušenosti pro svoji budoucí praxi a zároveň si upevňují hrdost k pekařskému řemeslu. „Výchova mladé generace potravinářů je šancí vrátit se opět k poctivému řemeslu a k výrobě kvalitních tuzemských výrobků,“ uvádí předseda Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal a dodává: „Pekařem se dnes v České republice učí zhruba šest set žáků, což je pro obor, kde funguje okolo sedmi set velkých i řemeslných pekáren, nedostatečné. Přitom pro zaměstnavatele je v současné době 'vyučený pekař' velmi žádanou profesí a má před sebou dobrou perspektivu.“

Svaz zajišťuje pro mladé adepty pekařského řemesla v jednotlivých krajích stipendia v rámci preferovaného oboru Pekař, vydává odborné publikace, natáčí instruktážní filmy a propojuje potravinářské školy a učiliště s výrobní praxí. Některé pekárny v rámci náboru organizují 'Dny otevřených dveří', kde žákům základních škol, výchovným pracovníkům a rodičům dětí představují, jaké je pekařské řemeslo krásné a voňavé. Své uplatnění v něm najdou jak manuálně zruční jedinci, tak i ti, kteří jsou technicky zaměření.

„Aby pekaři vyráběli kvalitní výrobky a navázali na české gastronomické tradice, nutně potřebují kvalifikovaný a řádně odměňovaný dorost. Přestože se dnes vyrábí již na moderním strojním zařízení, profese si do jisté míry zachovala svůj řemeslný ráz a šikovní mladí pekaři jsou pro budoucnost oboru nepostradatelní,“uzavírá Dřízal.

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice je významné potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy a podporuje činnost firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru. V současné době sdružuje 100 členů - pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin a služeb pro tyto obory a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…