Odborná porota u soutěžících hodnotila především zručnost, dodržování technologického postupu, ale také nápaditost a originalitu. U soutěžních výrobků pak posuzovala jejich vzhled, objem, kůrku, střídu, vůni a samozřejmě chuť.
Dovednostní pekařské soutěže mají dlouhou tradici a pozitivní motivaci pro mladé soutěžící. Zdravá rivalita přispívá ke zvyšování řemeslné zručnosti, správných výrobních návyků a k růstu kvalifikace. Účastníci získávají velmi cenné zkušenosti pro svoji budoucí praxi a zároveň si upevňují hrdost k pekařskému řemeslu. „Výchova mladé generace potravinářů je šancí vrátit se opět k poctivému řemeslu a k výrobě kvalitních tuzemských výrobků,“ uvádí předseda Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal a dodává: „Pekařem se dnes v České republice učí zhruba šest set žáků, což je pro obor, kde funguje okolo sedmi set velkých i řemeslných pekáren, nedostatečné. Přitom pro zaměstnavatele je v současné době 'vyučený pekař' velmi žádanou profesí a má před sebou dobrou perspektivu.“
Svaz zajišťuje pro mladé adepty pekařského řemesla v jednotlivých krajích stipendia v rámci preferovaného oboru Pekař, vydává odborné publikace, natáčí instruktážní filmy a propojuje potravinářské školy a učiliště s výrobní praxí. Některé pekárny v rámci náboru organizují 'Dny otevřených dveří', kde žákům základních škol, výchovným pracovníkům a rodičům dětí představují, jaké je pekařské řemeslo krásné a voňavé. Své uplatnění v něm najdou jak manuálně zruční jedinci, tak i ti, kteří jsou technicky zaměření.
„Aby pekaři vyráběli kvalitní výrobky a navázali na české gastronomické tradice, nutně potřebují kvalifikovaný a řádně odměňovaný dorost. Přestože se dnes vyrábí již na moderním strojním zařízení, profese si do jisté míry zachovala svůj řemeslný ráz a šikovní mladí pekaři jsou pro budoucnost oboru nepostradatelní,“uzavírá Dřízal.
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice je významné potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy a podporuje činnost firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru. V současné době sdružuje 100 členů - pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin a služeb pro tyto obory a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva