Nejstarší kardiochirurgie v ČR chystá zavedení robotických operací

11.12.2017 13:51

Kardiochirurgická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové, která si letos připomíná 70. výročí první operace srdce v tehdejším Československu, plánuje od začátku příštího roku zavádět robotické operace srdce. Tyto méně invazivní zákroky jsou pro pacienty šetrnější, pomáhají zkrátit délku pobytu v nemocnici a urychlují návrat do plnohodnotného života.

Nejstarší kardiochirurgie v ČR chystá zavedení robotických operací
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

„Akademik Jan Bedrna v hradecké nemocnici 30. října 1947 jako první v tehdejším Československu uskutečnil úspěšný podvaz otevřené tepenné dučeje a v následujících letech pokračoval v zavádění dalších operačních metod,“ řekl přednosta Kardiochirurgické kliniky FN HK prof. MUDr. Jan Vojáček, Ph.D. Akademik Bedrna v roce 1951 prosadil v Hradci Králové ustanovení prvního kardiochirurgického centra v Československu a v tomto roce začal jako první v Československu provádět nitrosrdeční operace. Hradečtí kardiochirurgové v následujících letech pomáhali zavést tyto operace i na dalších klinikách v Československu.

Kardiochirurgie prošla od dob akademika Bedrny obrovským rozvojem. „Například před 30 lety byla doba hospitalizace po operaci srdce běžně 30 dní, nyní jsou pacienti propouštěni domů po týdnu,“ řekl zástupce přednosty kardiochirurgické kliniky doc. MUDr. Pavel Žáček, Ph.D.

Hradecká kardiochirurgie neustále sleduje nové trendy v oboru. „Například miniinvazivní zákroky zvyšují u operovaných pacientů rychlost rekonvalescence a kvalitu života. Snižují také riziko případných komplikací,“ uvedl přednosta Vojáček.

Letošní významné výročí připomene také Hradecký kardiochirurgický den, který se uskuteční 14. prosince ve Výukovém centru Lékařské fakulty UK v Hradci Králové v areálu FN HK. Jeho tématem bude historie kardiochirurgie v Československu a také informace o současných i nových operačních metodách srdce.

V celé České republice funguje nyní 13 kardiochirurgií, hradecká klinika patří mezi tři největší. Ročně provede 800 až 900 operací. Na klinice pracuje 24 lékařů různých odborností a necelá stovka sester, kteří se starají o pacienty z celých východních Čech a dalších částí republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…