Nejvyšší kontrolní instituce České a Slovenské republiky podepsaly smlouvu o spolupráci

22.08.2015 9:11

Ve dnech 17. a 18. srpna navštívil NKÚ předseda NKÚ Slovenské republiky pan Karol Mitrík s delegací. Jednalo se o první bilaterální zahraniční cestu pana Mitríka jako předsedy NKÚ SR, který byl do funkce zvolen v květnu 2015 a nahradil tak dlouholetého předsedu NKÚ SR pana Jána Jasovského.

Nejvyšší kontrolní instituce České a Slovenské republiky podepsaly smlouvu o spolupráci
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Pan Mitrík se během schůzky seznámil se strukturou a fungováním NKÚ a živě se zajímal o zaměření kontrolní činnosti, plánování kontrol a výběr témat kontrol. Na schůzce se také diskutovalo o způsobu zveřejňování výsledků kontrol, o spolupráci s orgány činnými v trestním řízení a v neposlední řadě o způsobu a formě zveřejňování výsledků kontrol. Debata proběhla i o zkušenostech NKÚ SR při kontrolách samospráv, které NKÚ SR může na rozdíl od českého NKÚ prověřovat.

V průběhu návštěvy byla podepsána smlouva o spolupráci při provádění paralelních kontrol zaměřených na správu spotřebních daní. Výstupy z kontrol by měly např. porovnat, zda správci spotřebních daní v obou zemích dosahovali stejných hodnot vybraných ukazatelů při vynaložení srovnatelných nákladů či na to, zda zavedením elektronického systému pro přepravu a sledování výrobků došlo k zefektivnění správy spotřebních daní a omezení daňových podvodů.

Proběhla také diskuse o dalších možnostech spolupráce především v daňové oblasti a elektronické evidenci tržeb. Výběr daní je pro obě země aktuální téma, společným úsilím mohou NKÚ a NKÚ SR dosáhnout zajímavých a porovnatelných výsledků např. v oblasti opatření proti únikům na DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…