Neléčená endometrióza může skončit neplodností

11.09.2014 12:45

Dlouhodobé přetrvávající bolesti v podbřišku, bolesti v kříži, nevolnost, bolestivá a silná menstruace, často také bolesti při pohlavním styku. To vše jsou příznaky endometriózy, nezhoubného, ale velice nepříjemného onemocnění, kterým v současnosti trpí až čtyři ženy z deseti. Pozdě odhalená a tudíž neléčená endometrióza je ve svém důsledku častou příčinou ženské neplodnosti.

Neléčená endometrióza může skončit neplodností
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

Ženy, trpící zmíněnými příznaky, by proto neměly otálet a s podezřením na tuto chorobu navštívit svého gynekologa. „Endometrióza, označovaná řadou lékařských autorit za civilizační onemocnění, je v posledních desetiletích na výrazném vzestupu. Její výskyt se odhaduje u žen v reprodukčním věku kolem 20 procent, u neplodných žen až 40 procent. Onemocnění nejspíše vzniká tak, že buňky děložní sliznice vyputují mimo dělohu a usadí se tam, kde nemají co dělat. Například na vaječnících, vejcovodech, střevech, močovém měchýři, ale vzácněni i na plicích nebo mozku. Tato ložiska pak vlivem hormonů prodělávají stejné změny jako na děložní sliznici při menstruačním cyklu,“ uvedl primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Petr Sák, Ph.D.

Léčba endometriózy je kombinací chirurgické a konzervativní terapie. Nejúčinnější léčbou je chirurgické odstranění dělohy, vejcovodů a vaječníků, čímž je odstraněn i vlastní problém. To však nelze u žen mladších, pokud chtějí mít ještě děti, stejně jako při napadení už zmíněných plic nebo mozku. V těchto případech lékaři chirurgicky odstraní pouze ložiska endometriózy a nasadí zpravidla tří až šestiměsíční konzervativní hormonální léčbu, která zablokuje menstruační cykly a žena se během této doby obtíží zbaví. „Bohužel jde o onemocnění, které velmi často recidivuje,“ poznamenal primář.

Chirurgickou léčbu endometriózy provádí českobudějovické gynekologicko-porodnické oddělení v naprosté většině případů endoskopicky, tedy postupem maximálně šetrným k pacientkám. Jako první pracoviště svého druhu v České republice začalo využívat také novou 3D laparoskopickou technologii. Její zavedení znamená další zvýšení šetrnosti a přesnosti laparoskopických zákroků. Ty se tak stávají ještě bezpečnější a pro pacientky komfortnější. Zkracuje se čas operace i doba následné rekonvalescence.

„Jedná se o úplně novou generaci laparoskopických přístrojů s přidaným třetím rozměrem. Vidíme i hloubku, což umožňuje daleko lepší, šetrnější, preciznější preparaci tkání, šití a podobně. Díky dokonalému a reálnému prostorovému zobrazení se lépe orientujeme v operačním poli, což dále snižuje rizika zákroku,“ konstatoval prim. MUDr. Sák. Pro ženy s endometriózou je na Gynekologicko-porodnickém oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., k dispozici také speciální poradna.

Zaručená prevence proti endometrióze neexistuje, bylo však zjištěno, že před jejím propuknutím chrání ženu těhotenství a následné kojení. Určitý vliv má také užívání hormonální antikoncepce. „O tom, jak toto onemocnění vzniká, se vedou v odborných kruzích velké spory, přesto je dodnes neumíme stoprocentně vysvětlit ani zcela vyléčit. Díky různým metodám léčby je ale možné zmírnit bolesti, odstranit endometriotická ložiska, snížit možnost návratu onemocnění, zachovat či obnovit plodnost, a tím významně zlepšit kvalitu života pacientky,“ dodal prim. Petr Sák.

Na Gynekologicko-porodnickém oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., jsou vyšetřovány, léčeny a eventuálně hospitalizovány ženy od 15 let.
Ve své ambulantní části poskytuje oddělení služby gynekologické ambulance s nepřetržitým provozem a specializovaných ambulancí – krajské indikační ambulance, ambulance dětské gynekologie, urogynekologie, onkogynekologie, ambulance pro léčbu sterilit a endokrinologii, ambulance závodního gynekologa, porodnické ambulance a poradny pro riziková a patologická těhotenství. Součástí ambulantního traktu je také specializované ultrazvukové pracoviště.

Na ambulantní část navazuje lůžková péče jak konzervativní, tak operační a jednotky intenzivní péče (pooperační a porodnické). Kromě běžné gynekologické operativy, včetně širokého spektra endoskopických metod je oddělení specializováno na rozsáhlé onkogynekologické výkony, které centralizuje z celého regionu. Je totiž jedním z akreditovaných onkogynekologických center. Oddělení je certifikováno pro léčbu močové inkontinence. Ve spektru činnosti oddělení nechybí ani takzvané menší gynekologické výkony - hysteroskopie, konizace, kyretáže, interrupce, a další.

Porodnická část je součástí Perinatologického centra intenzivní péče. Zde se koncentrují nejzávažnější případy těhotenských patologií a péče o porody od 24. týdne těhotenství. Kromě této superspecializované péče oddělení zajišťuje veškeré porodnické služby a kompletní porodnickou operativu.

Nemocnice České Budějovice, a. s., patří se svou lůžkovou kapacitou 1450 lůžek mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Poskytuje základní, specializovanou i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech zejména pro celý jihočeský region.

V Nemocnici České Budějovice, jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 53 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 30 tisíc operačních zákroků a téměř 660 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 2135 dětí.

Nemocnice má průměrně 2500 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji. Za posledních šest investovala nemocnice do svého rozvoje více než 1,1 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…