Nemocemi srdce trpí téměř čtvrtina klientů ZP MV ČR. Náklady na léčení přesahují 1,76 mld. Kč ročně

21.09.2017 18:24

Nemocemi srdce, které stále patří mezi nejčastější příčiny úmrtí, trpí téměř čtvrtina klientů Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR). Náklady na léčení těch nejčastějších, jako je vysoký krevní tlak a ischemická choroba srdeční, přesahují ročně částku 1,76 mld. Kč.

Nemocemi srdce trpí téměř čtvrtina klientů ZP MV ČR. Náklady na léčení přesahují 1,76 mld. Kč ročně
Foto: ZP MV ČR
Popisek: ZP MV ČR

Ukazuje to aktuální analýza dat této největší zaměstnanecké zdravotní pojišťovny. „Hypertenzí, tedy vysokým krevním tlakem trpí 217 247 klientů ZP MV ČR a ischemickou chorobou srdeční 57 465 našich klientů. Celkem jde tedy o 21,1 % všech klientů ZP MV ČR,“ uvedla tisková mluvčí pojišťovny Hana Kadečková.

Na léčení vysokého krevního tlaku vydá pojišťovna ročně téměř 906 mil. Kč, z čehož téměř 430 milionů stojí náklady na léky na recept a 167 milionů náklady na ambulantní ošetření. Průměrné náklady na léčení jednoho pacienta s hypertenzí činí 4 170 Kč ročně.

Roční náklady na léčení ischemické choroby srdeční (ISCH) dosahují částky 851 mil. Kč. Výdaje na léky na recept představují téměř 170 mil. Kč a dalších 170 mil. Kč činí náklady na zvlášť účtovaná léčiva. Roční náklady na léčení jednoho pacienta se tak rovnají částce 14 817 Kč.

Přitom je třeba připomenout, že do uvedených nákladů nejsou zahrnuty výdaje za léčbu různých komplikací těchto onemocnění.

Osmi svým klientům uhradila ZP MV ČR v loňském roce transplantaci srdce. Celkové náklady na tyto transplantace dosáhly částky 13,2 mil. Kč.

Základní opatření na předcházení hypertenze:

  • snížení tělesné hmotnosti
  • omezení konzumace soli na maximálně 5 gramů denně
  • snížení konzumace alkoholu
  • zvýšení fyzické aktivity
  • omezení stresových situací a psychického napětí
  • nekouření

ZP MV ČR působí na českém trhu nepřetržitě 25 let a je druhou největší zdravotní pojišťovnou v zemi. Má smlouvy se všemi nejvýznamnějšími zdravotnickými zařízeními kdekoliv na území ČR. V současnosti má více než 1,3 milionu klientů. Je držitelkou ocenění Zdravotní pojišťovna roku 2015 a 2016 a mezinárodního titulu Czech Superbrands 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…