Nemocnice České Budějovice: Pacientům z Jihočeského kraje slouží nová hyperbarická komora

16.09.2020 9:15

Novou hyperbarickou (přetlakovou) komorou disponuje Nemocnice České Budějovice, a.s. Na jihu Čech ji k léčbě používá jako jediná nemocnice, tudíž slouží v případě potřeby všem pacientům z celého Jihočeského kraje. Je součástí přístrojového vybavení Traumacentra. Původní dvoumístná komora byla nahrazena šestimístnou.

Nemocnice České Budějovice: Pacientům z Jihočeského kraje slouží nová hyperbarická komora
Foto: mane.cz
Popisek: nemocnice České Budějovice

Nemocnice novou hyperbarickou komoru pořídila na základě dosahování dobrých výsledků s hyperbaroxyterapií. „Pořizovací cena vlastní komory byla 17 895 000 Kč s DPH, k tomu je nutné připočíst náklady na rekonstrukci prostor po bývalé hyperbarické komoře, vybudování nové kompresorovny se zásobníky stlačeného vzduchu včetně rozvodů stlačeného kyslíku, čekárny, šaten, sociálních zařízení, vyšetřovny a tak dále,“ vyjmenovává MUDr. Jaroslav Novák, MBA, člen představenstva a ředitel úseku vybraných zdravotnických oborů Nemocnice České Budějovice, a.s.

Nemalý náklad ve výši 336 tisíc Kč s DPH představovala i samotná instalace nové komory o hmotnosti 10 tun, která byla svěřena specializované firmě. „Pomocí těžkého jeřábu vyzvedla komoru z kamionu ve Schneiderově ulici a přes budovu chirurgických oborů ji spustila na předem připravenou plochu ve vnitrobloku. Odtud byla posouvána na místo určení stavebním otvorem, který byl vytvořený pro tento účel,“ popisuje MUDr. Jaroslav Novák, MBA a dodává, že má nová komora průměr 2 m a délku 4,5 m včetně předkomory. Celkový objem je 12 250l.

„Hyperbaroxie je obor multidisciplinární, takže má vztah k mnoha medicínským oborům (ARO, chirurgie, traumatologie, interna, dermatologie, ORL, oftalmologie, ortopedie, pediatrie, neurologie, onkologie, mikrobiologie, urologie, pracovní lékařství, pracovní hygiena, sportovní medicína) i oborům nemedicínským (teorie potápění, dekompresologii),“ uzavírá MUDr. Ing. Michal Šnorek, Ph.D., předseda představenstva Nemocnice České Budějovice, a.s., hyperbarickou oxygenoterapii využívá českobudějovická nemocnice více jak 45 let. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…