Nemocnice Hořovice rozšiřuje počet lůžek pro chronicky nemocné děti

31.12.2017 7:35

Nemocnice Hořovice bude rozšiřovat unikátní oddělení pro děti vyžadující chronickou resuscitační a intenzivní péči. Jedná se o oddělení, které zajišťuje služby pro dětské pacienty z celé České republiky.

Nemocnice Hořovice rozšiřuje počet lůžek pro chronicky nemocné děti
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

Oddělení s chronickou resuscitační a intenzivní péčí pro děti (OCHRIP) bylo otevřeno na jaře 2014. Původní kapacita oddělení byla 6 lůžek. Pacientů vyžadujících péči dětského OCHRIPu je v Česku ale hodně a zabírají akutní resuscitační a intenzivní lůžka, která by měla být využita pro nové akutní příjmy. V neposlední řadě je pro zdravotní pojišťovny a celý zdravotní systém nevýhodné platit za tyto pacienty vysoké sazby akutních lůžek, když správná péče o ně již spadá do jiné kategorie. Hořovická nemocnice proto bude oddělení s chronickou resuscitační a intenzivní péčí pro děti rozšiřovat na 13 lůžek.

„Naše péče je koncipována tak, abychom mohli poskytnout veškerý komfort chronicky nemocnému pacientovi. Jsme první zařízení tohoto typu v České republice. Pacienti tohoto typu dříve přebývali na jednotkách intenzivní péče ve větších nemocnicích nebo dokonce na oddělení ARO, kde v podstatě zabírali místa určená pro akutnější případy. Naše péče je velmi oceňovaná a pacientů, kteří by naši péči vyžadovali, je hodně. Snad i proto se vedení hořovické nemocnice rozhodlo rozšířit naše prostory a v současné době budujeme nový moderní pavilon se třinácti lůžky,“ popisuje primář MUDr. Daniel Blažek. Široká část veřejnosti si myslí, že mezi chronicky nemocnými pacienty převažují děti s onkologickým onemocněním. Jenže v hořovické nemocnici za tři roky neměli žádného pacienta s onkologickým onemocněním. V Hořovicích převažuje spektrum pacientů s neuromuskulárními chorobami – to znamená porucha hybnosti nebo porucha přenosu nervového vzruchu na svaly. Dále pak pacienti s chronickou respirační tísní, kteří potřebují podporu dýchací práce.

„Před příchodem daného pacienta jsme téměř vždy zažili obavy rodičů z toho, jak bude naše oddělení vypadat. Ale mohu potvrdit, že v naprosté většině byli rodiče přímo nadšeni, jak moderní a jak nové je naše oddělení a jak specializovaná péče jejich dítěti pomáhá,“ říká MUDr. Daniel Blažek s tím, že pokud takoví pacienti dříve leželi například na ARO fakultních nemocnic, tak se personál logicky věnoval zejména akutním případům a na chronicky nemocné pacienty nezbývalo tolik času. Oddělení s chronickou resuscitační a intenzivní péčí pro děti je ale na tyto pacienty přímo specializované. Všechna péče je směřována k těmto pacientům. Nejmladšímu pacientovi bylo jen několik málo měsíců – předčasně narozená holčička měla problémy s dýcháním a musela být připojena na plicní ventilátor. Dívka stále potřebuje podporu plicní funkce, ale už jí je rok a brzy půjde domů. Je to příběh s dobrým koncem, kdy se dítě po léčbě může vrátit domů k rodině. „Je to jeden z těch hezkých příběhů, který končí dobře. Jsme na ni velmi pyšní a stala se miláčkem sester i lékařského personálu. Je to jeden z důkazů, jak taková, byť chronická, ale intenzivní až resuscitační péče probíhá.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…