Nemocnice Na Bulovce: Unikátní operace rostoucí endoprotézy

31.10.2018 20:34

Na ortopedické klinice Nemocnice Na Bulovce byla vůbec poprvé v České republice úspěšně implantována neinvazivně rostoucí endoprotéza kolenního kloubu. Pacientem byl desetiletý Samuel se zhoubným nádorem stehenní kosti.

Nemocnice Na Bulovce: Unikátní operace rostoucí endoprotézy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice Na Bulovce

„Samuel trpěl zhoubým nádorem pravé stehenní kosti. Nádorem byla bohužel zasažená i epifýza, tedy oblast kosti bezprostředně naléhající na kloub, což neumožňovalo zachování původního kolenního kloubu.“ Uvedl ke stavu malého pacienta před operací MUDr. Jan Lesenský z ortopedické kliniky NNB. „Alternativou amputace tak byla náhrada kosti tzv. „tumorózní endoprotézou“, doplnil MUDr. Lesenský.

Jelikož dolní končetina roste z více jak 70% pravě z růstových spár kolem kolene, klasická tumorózní endoprotéza by tento růst znemožnila a výsledkem by byl dramatický a invalidizující rozdíl délek dolních končetin v průběhu dalšího vývoje chlapce, bylo rozhodnuto o použití tzv. rostoucí endoprotézy. Blíže ji popsal primář ortopedické kliniky MUDr. Radovan Kubeš, Ph.D.: „Námi implantovaná rostoucí endoprotéza je vyjímečná zejména neinvazivní metodou prodlužování  pomocí elektromagnetické indukce, a to až o 5 cm. Speciální hladký dřík v holenní kosti navíc neporušuje růst na druhé straně kloubu. Celkový délkový zisk tedy bude dostačující po celý zbytek růstu pacienta, bez nutnosti dalšího operačního zásahu.“

Samotný operační zákrok vedený MUDr. Lesenským proběhl bez komplikací. Pacient je bez nervově-cévní léze a vše se hojí dobře a bez jakýchkoliv známek infektu. Pozitivně zákrok hodnotila také MUDr. Marta Hósová z oddělení  patologie NNB: „Resekce byla bezpečně „onkologicky radikální“ – nádor byl tedy odstraněn celý a navíc má pacient velmi dobrou odpověď na chemoterapii. Více než 95% nádoru bylo po chemoterapii mrtvé“.

Malý Samuel už má za sebou první pooperační kontrolu, na které mu lékaři vyndali kožní skobičky a provedli první prolongaci endoprotézy. Pokud tedy nedojde v další léčbě k neočekávaným komplikacím má Samuel velkou šanci na úplné uzdravení a byla mu zachráněna pravá dolní končetina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…