Nemocnice Na Františku: Zájem o očkování je srovnatelný s jarními měsíci

03.12.2021 21:44 | Tisková zpráva

Od ledna letošního roku naočkovala Nemocnice Na Františku proti covidu-19 přes 24 tisíc lidí. Nejvíce zájemců, kteří si pro vakcínu přišli, bylo ve věkové kategorii 25-44 let. Mimořádný zájem o očkování byl v červnu a červenci, kdy si první nebo druhou dávku nechalo aplikovat dohromady téměř 9 tisíc lidí. V současné době nemocnice očkuje v průměru 150 lidí denně.

Nemocnice Na Františku: Zájem o očkování je srovnatelný s jarními měsíci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice Na Františku

S očkováním nemocnice začala 7. ledna, kdy obdržela prvních 180 dávek vakcíny proti covidu-19, určených zdravotníkům. V polovině ledna pak otevřela očkovací centrum pro veřejnost a vytvořila mobilní očkovací týmy, které zajišťovaly očkování seniorů zejména v domech s pečovatelskou službou. Celkově tak v lednu nemocnice podala vakcínu 818 lidem. Dodávky očkovacích látek však tehdy byly omezené.

Počet naočkovaných se postupně zvyšoval s tím, jak se zlepšovala dostupnost vakcín. V návaznosti na to se také rozšiřoval seznam prioritních skupin obyvatelstva. Od března do května nemocnice očkovala v průměru 2,5 tisíce lidí měsíčně. V červnu, kdy se uvolnil rezervační systém pro všechny skupiny obyvatel, přičemž Na Františku bylo možné očkovat osoby od 16 let, přišlo na první dávku 3 116 lidí, což bylo nejvíc od začátku očkování. Dalších 1 478 lidí si ve stejném měsíci přišlo pro dávku druhou.

Červenec byl ohledně očkování také silný měsíc, ale převážně pro druhé dávky. Těch nemocnice v prvním prázdninovém měsíci aplikovala 3 393, prvních dávek pak bylo 964. Poté se zájem o očkování postupně snižoval.

S novou covidovou vlnou a podáváním posilujících dávek opět Na Františku zaznamenávají výrazný nárůst rezervací. Zájem o očkování byl v listopadu srovnatelný s jarními měsíci. Dominovaly však třetí dávky, kterých nemocnice ve zmíněném měsíci aplikovala 1 508, přičemž prvních dávek podala 639 a druhých 348.

„Chtěl bych velice poděkovat všem zaměstnancům Nemocnice Na Františku za to, s jakým nasazením a obětavostí bojují s pandemií covid-19. Očkovací centrum a mobilní očkovací týmy fungují od samého počátku skvěle, což dokazují i uvedená čísla,“ uvedl za zřizovatele starosta Prahy 1 Petr Hejma.

V posledních dnech nemocnice očkuje v průměru 150 lidí denně a čekací doba na vakcínu se nyní pohybuje v řádu maximálně několika dnů od registrace. „Zhoršující se epidemická situace a zpřísňování protiepidemických opatření vede k tomu, že se lidé chtějí nechat naočkovat. Rádi bychom jim to umožnili co nejdříve. V případě potřeby můžeme kapacitu ještě navýšit,“ sdělil ředitel Nemocnice Na Františku David Erhart.

Co se týče věku očkovaných, tak největší zájem o očkování v Nemocnici Na Františku měli dospělí ve věku od 25 do 44 let, kterých bylo přes 10 tisíc. Senioři nad 75 let, kteří patří mezi skupiny nejvíce ohrožené covidovou nákazou, si nechali vakcínu aplikovat v 2 870 případech. „Středisko sociálních služeb Praha 1 navíc stále provozuje informační linku, která pomáhá seniorům z Prahy 1 s registrací k očkování, a to každý všední den od 8:00 do 12:00 hodin,“ doplnil starosta Prahy 1 Petr Hejma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …