Nemocnice Pardubice: Oči tu budou teď operovat pod novým mikroskopem

09.01.2020 14:21

Oční oddělení Pardubické nemocnice získalo na sklonku loňského roku cenný vánoční dárek, nový mikroskop. Od ledna se tak na pardubickém očním oddělení provádějí operace za použití nového přístroje.

Nemocnice Pardubice: Oči tu budou teď operovat pod novým mikroskopem
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubická nemocnice

Operační mikroskop Lumera 700 byl instalován na operační sál, kde nahradil svého 32 let starého předchůdce. Lékaři s jeho pomocí budou provádět operace na předním segmentu oka. Kromě samotného mikroskopu doznal modernizace i celý operační trakt. Operační sály získaly nové automatické dveře a provedla se i částečná rekonstrukce sálu číslo dvě. Ten byl vybaven novou operační lampou, operačním mikroskopem od firmy Zeiss i novým stropním závěsným systémem k mikroskopu. „Nový mikroskop nám mimo běžnou operativu na předním segmentu oka dovoluje provádět špičkové operace, při kterých se například korigují dioptrické vady oka,“ upřesnil primář očního oddělení Pardubické nemocnice Jan Novák. Zároveň dodal, že nový mikroskop pořizuje kvalitnější fotografie i videodokumentaci z operace. Navíc díky přítomnosti druhého dalekohledu pomůže i s výukou nových chirurgů.

Nákup mikroskopu v hodnotě 4,6 milionu korun financovalo z větší části město Pardubice. Přidalo nemocnici na jeho pořízení tři miliony korun. „Město Pardubice si dobře uvědomuje, jak významnou funkci pardubická nemocnice v krajském městě plní, proto každoročně nemocnici finančně podporujeme,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát.

Zbývající část prostředků na nákup mikroskopu vyčlenila sama Nemocnice Pardubického kraje. Rekonstrukce očního operačního traktu v Pardubické nemocnici je koncepčně součástí dlouhodobé modernizace přístrojového vybavení na očních operačních sálech v celé akciové společnosti. Stejný mikroskop slouží operatérům i na druhém operačním sále v Pardubické nemocnici a několik let jej již používají i v Litomyšlské nemocnici.

„Nemocnice Pardubického kraje si nesmírně váží dobrých vztahů a podpory ze strany pardubické radnice. Nejen za tento jejich dar jim proto patří velký dík. Pořízení nového mikroskopu na oční oddělení do Pardubic mimo jiné znamená, že zkušení odborníci z obou našich oftalmochirurgických oddělení mohou v péči o pacienty využívat špičkové vybavení,“ uvedl Tomáš Gottvald, generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…