Nemocnice Pardubického kraje odbourává bariéry

17.05.2019 13:30

Úrazy, nehody, vrozené vývojové vady i stáří. To jsou obvykle důvody, které vedou ke zdravotnímu postižení a imobilitě. Při návštěvě nemocnice a hospitalizaci pak mohou pacienti s poruchou mobility narážet na problémy bariérové i společenské.

Nemocnice Pardubického kraje odbourává bariéry
Foto: nempk.cz
Popisek: Krajská nemocnice Pardubice

Nemocnice Pardubického kraje v tomto roce školí svůj pomáhající zdravotnický personál pro péči a komunikaci s pacienty se zdravotním postižením.

Školení mají kombinovanou formu teoretické výuky i zážitkového kurzu. Svým konceptem navazují na loňsky cyklus školení personálu nemocnic na péči o osoby s poruchou zraku ve spolupráci s pardubickým TyfloCentrem. Projekt na rozvoj ošetřovatelské péče a zlepšení komunikačních dovedností pomocného personálu nemocnic bude realizován pod programem Přátelská nemocnice. „V rámci kurzu si vzájemně můžeme přiblížit své "bariéry" a máme možnost se nad nimi zamyslet z hlediska bezpečnosti a přístupnosti nemocnic. Vzhledem k tomu, že chceme dodržovat zásadu "člověk především", vždy je konkrétní zdravotní postižení, handicap, invalidita, disabilita, nebo jak to chceme a můžeme pojmenovat, spojeno s konkrétní osobou a jejími potřebami,“ uvedla Markéta Nemšovská, vedoucí oddělení řízení kvality Nemocnice Pardubického kraje a vedoucí programu Přátelská nemocnice.

Kurz pořádá Česká abilympijská asociace (ČAA) se zaměstnanci Centra Kosatec a Nemocnice Pardubického kraje. Během roku 2019 má být proškoleno 50–100 zdravotníků, kteří se mohou účastnit dvou typů seminářů vždy v dopoledním a odpoledním bloku v každé z pěti nemocnic.

Ošetřovatelská péče o osoby s poruchou mobility má svá specifika

Prostřednictvím zážitkového semináře si účastníci školení mohou osobně vyzkoušet roli pacientů se zdravotním postižením. Díky tomu se dokáží v budoucnu lépe vcítit do jejich potřeb. Učí se rozpoznávat vhodné a nevhodné způsoby komunikace a odbourávat zažité stereotypy.

U pacientů se zdravotním postižením je nejdůležitější spolupráce zdravotnického personálu s pacientem. Součástí kurzu je proto osvojení si zásad pomoci vozíčkáři, všeobecných pravidel pro manipulaci osob s poruchou mobility, jejich polohování a přemisťování, i správného držení těla asistenta pro prevenci vzniku problémů pohybového aparátu. Účastníci si také sami na vlastní kůži vyzkouší pohyb na vozíku. „Možností, jak se může pacient s poruchou mobility přemisťovat z vozíku na lůžko a zpět je mnoho, každý si řekne, jaký způsob je pro něj nejlepší, ale je dobré znát teoreticky i s praktickou ukázkou více typů těchto přesunů, abychom mohli pacientovi co nejlépe pomoci. Jízda na vozíku po nerovném terénu či nakloněné rovině není vůbec jednoduchá, což jsme si vyzkoušeli a mnozí se u své jízdy pěkně zapotili,“ upřesnila Markéta Nemšovská.

Jedna z účastnic prvního kurzu, který se konal ve Svitavské nemocnici, popsala své první dojmy bezprostředně po jeho skončení. „Ukázali jsme si kompenzační pomůcky, které můžeme v nemocnici používat při péči o hendikepované pacienty jako jsou vozíky, zvedáky a pásy. Viděli jsme i pomůcky, které těmto lidem pomáhají usnadnit jejich každodenní život, například hřebínky a další věci s prodlouženou rukojetí,“ řekla Michaela Nejedlá, všeobecná sestra. Přínosem pro účastníky byly i informace o pomoci a další podpoře hendikepovaných pacientů například ze strany zdravotních pojišťoven i od Centra Kosatec. Pracovníci centra například zajišťují doprovod hendikepovaného člověka k doktorovi, pomáhají mu s hledáním práce, vyřízením nutných dokladů a podobně.

Mapy areálů nemocnic budou obsahovat označení přístupnosti budov

Vzdělávání personálu je však jen jednou z aktivit programu Přátelská nemocnice. Ve spolupráci s ČAA probíhá mapování objektů a pracovišť ve všech pěti zařízeních Nemocnice Pardubického kraje. „Na základě posouzení odborníky budou objekty a jejich přístupnost kategorizovány podle jednoduchého třídění: zelená = přístupné; oranžová = částečně přístupné (přístupné s podmínkou); červená = obtížně přístupné nebo nepřístupné. Osoby s postižením pak budou moci na našich webových stránkách zjistit před svou návštěvou lékaře, jak se nejlépe k budově a do budovy dostat, nebo zda a s jakou pomocí předem počítat. Je před námi ještě spoustu práce, a to je dobře,“ uzavřela Markéta Nemšovská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne