Nemocnice Pelhřimov: Lékařům s diagnostikou zánětu dýchacích cest pomáhá moderní přístroj

24.01.2018 22:20

Plicní ambulance pelhřimovské nemocnice má k dispozici nový diagnostický přístroj. Jde o zařízení pro vyhodnocení zánětu dýchacích cest u pacientů s respiračními problémy, jako je například astma. Jeho jednoznačnou výhodou je rychlost měření. Nemocnice jej získala jako dar od firmy Chiesi CZ s.r.o. v hodnotě 126 000 Kč.

Nemocnice Pelhřimov: Lékařům s diagnostikou zánětu dýchacích cest pomáhá moderní přístroj
Foto: ikrajvysocina.cz
Popisek: Nemocnice Pelhřimov

„Jsme rádi, že nás firmy i soukromé osoby podporují buď finančními nebo věcnými dary. Tento dar přinese našim pacientům výrazné urychlení diagnostiky a tak zvýší kvalitu námi poskytované péče,“ poděkoval za podporu nemocnice ředitel Ing. Jan Mlčák, MBA.

Přístroj NIOX VERO měří frakčně exhalovaný oxid dusnatý (FeNO), díky kterému je možné přesně kvantifikovat míru alergického zánětu v dýchacích cestách. Patří ke zlatému standardu pro měření exhalovaného oxidu dusnatého, které podporuje Evropská respirační společnost (ERS) a Americká hrudní společnost (ATS).

Pravidelné vyšetření FeNO pomáhá odhalit, zda je pro pacienta vhodná léčba inhalačními kortikosteroidy, pomáhá optimalizovat dávky těchto kortikosteroidů a snížit počet exacerbací neboli zhoršení průběhu astmatu až o padesát procent,“ upřesnila MUDr. Lucie Rejzková z plicní ambulance. Přístroj však lékaři umožní také zjistit nedodržování léčby pacientem. Vyšetření je vhodné pro děti i dospělé a jeho hlavní předností je rychlost – výsledky poskytne během jedné minuty. Pacientům přináší komfort v podobě neinvazivní diagnostické metody, zdravotníkům pak nabízí snadné ovládání a rychlý způsob monitorování.

A jak vyšetření probíhá? „Pacient po předchozím nádechu vydechuje asi šest sekund do přístroje, přičemž se dívá na displej přístroje a snaží se svým výdechem udržet obrázek obláčku mezi dvěma ryskami, čímž je zajištěn trvalý proud vydechovaného vzduchu potřebný ke změření koncentrace oxidu dusnatého ve vydechovaném objemu. Následně přístroj ukáže na displeji naměřenou hodnotu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…