Nemocnice Pelhřimov se potýká s nedostatkem sanitářů. Problém pomáhá řešit akreditovaný kurz

06.09.2017 13:00

Práce sanitáře je neodmyslitelnou součástí ošetřovatelské péče. Není však o ni takový zájem, jako je poptávka ze strany nemocnic. „Chybí nám zejména muži. Je to totiž fyzicky náročná činnost. Sanitář manipuluje s pacienty, převáží je na vyšetření a pomáhá pečovat o těla zemřelých. Kromě fyzických předpokladů musí práci zvládnout i psychicky,“ říká náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Mgr. Vladimíra Macháčková. Ta by aktuálně potřebovala přijmout tři sanitáře – muže do ošetřovatelských týmů na některých odděleních.

Nemocnice Pelhřimov se potýká s nedostatkem sanitářů. Problém pomáhá řešit akreditovaný kurz
Foto: ikrajvysocina.cz
Popisek: Nemocnice Pelhřimov

V pelhřimovské nemocnici má každé oddělení svého sanitáře, z nichž některá jich potřebují i více. V této profesi však jednoznačně převažují ženy. Z 82 sanitářů zaměstnaných v Nemocnici Pelhřimov je 65 žen. Rozhodnutí pracovat v nemocnici ovlivňuje do jisté míry i velmi nízká nezaměstnanost, která patří v pelhřimovském regionu k nejnižším v republice a změny, které od 1. 7. 2017 proběhly v sociálních službách.

„Migrace zaměstnanců na této pozici je vysoká, často zájemci přichází s představou, že když zvládnou péči o blízkého v domácím prostředí, mohou tuto činnost vykonávat i ve zdravotnickém zařízení. V nemocnici je to ale o dost náročnější, neboť se staráte o více lidí naráz. Ne každý, kdo zkusí práci sanitáře, zde vydrží,“ dodává náměstkyně pro ošetřovatelskou péči. Věkový průměr na pozici sanitář/sanitářka je 43 let. Aktuálně nemocnice shání sanitáře na oddělení chirurgických oborů a na oddělení dlouhodobě nemocných.

Již několik let se nemocnice snaží zaujmout případné zájemce pořádáním specializačních kurzů Sanitář, které jsou akreditovány ministerstvem zdravotnictví. Tyto kurzy se skládají z teoretické a praktické části a jsou zakončeny závěrečnou zkouškou a získáním certifikátu. Po absolvování mohou vyškolení sanitáři najít nové zaměstnaní nejen ve zdravotnických zařízeních, ale i v sociálních službách. „Pokud má někdo zájem o práci sanitáře v naší nemocnici již dnes, může nastoupit do zaměstnaneckého poměru a kurz si udělat až po nástupu do zaměstnání,“ dodala Macháčková.

Nejbližší kurz se pelhřimovské nemocnici bude konat na jaře 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …