Nemocnice Písek byla oceněna za svou péči

24.01.2014 16:42

Třetí místo v celostátní soutěži s názvem Bezpečná nemocnice získala za loňský rok Nemocnice Písek, a. s. Toto jihočeské zdravotnické zařízení uspělo v ošetřovatelsko-medicínské části se svým projektem „Sledování vlivu nutriční podpory v rámci péče o oslabené pacienty“.

Nemocnice Písek byla oceněna za svou péči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Celostátní soutěž s názvem Bezpečná nemocnice vyhlásil vloni už pošesté Kraj Vysočina ve spolupráci se Spojenou akreditační komisí, společností Johnson & Johnson, projektem HOPE – Česká republika a Českou asociací sester. Cílem akce je upozornit na možná rizika při poskytování zdravotních služeb, a to jak rizika pro pacienty, tak pro personál, včetně předání všech informací souvisejících s bezpečím v lůžkových zdravotnických zařízeních. Jedná se o předání tzv. dobré praxe v oblasti zdravotnictví. Soutěž byla rozdělena na dvě odborné sekce: technicko-provozní a ošetřovatelsko-medicínskou. Projekty bylo možné přihlásit od 1. července 2013 do 31. října 2013.

„Projekt, který v soutěži uspěl, řeší proces nutriční péče v našem zařízení,“ uvedl Jiří Holan, ředitel Nemocnice Písek. Nutriční péče představuje celkový koncept výživy během hospitalizace pacienta. „Jsme přesvědčeni, že investice do správného stravování se jednoznačně odrazí do větší úspěšnosti i zkrácení hospitalizace a samozřejmě i do snížení celkových nákladů na léčbu. Toto naše přesvědčení jsme podložili výsledkem vlastní půlroční studie u vybraných pacientů a diagnóz,“ upřesnila místopředsedkyně představenstva písecké nemocnice Dana Čagánková. Doplnila, že se do projektu zapojily oddělení léčebné výživy a stravování, oddělení chirurgie a ortopedie. Nemocnice projekt připravovala na podzim roku 2012 a data sbírala od ledna do června 2013 s vyhodnocením v září 2013.

Mezi sledované parametry v rámci studie patřil nutriční stav, doba hospitalizace, pooperační komplikace a náklady na léčbu. Intervenovaní pacienti byli vybíráni podle DRG diagnóz – operace tlustého střeva nebo žaludku, ileus (zauzlení střev, střevní neprůchodnost), dekubity (proleženiny), stomie (vývod), ischemická noha na chirurgickém oddělení a zlomenina krčku na ortopedickém oddělení. Pacientům byl po dobu 14 dnů podáván Nutridrink Compact Protein v počtu 2 kusy na den. Sledovaná skupina této studie obsahovala 72 pacientů a data byla porovnávána s kontrolní skupinou (144 pacientů se stejnými DRG diagnózami) z předchozích období.

„Z výsledků vyplývá, že sledovaná skupina vykazovala statisticky významně nižší výskyt komplikací a zkrátila se doba hospitalizace. Pokud jde o náklady, tak sledovaná skupina logicky vykazovala nižší náklady na léčbu pacienta než skupina kontrolní,“ upřesnil ředitel Holan.

Nemocnice Písek, a. s., se kvalitou a bezpečností poskytování zdravotní péče zabývá dlouhodobě. Je již několik let akreditována Spojenou akreditační komisí ČR a vlastní pro všechny své laboratoře akreditaci dle ČSN EN ISO 15189:2007. O vysokém standardu nemocnice svědčí i získání certifikátu České lékařské komory „Nemocnice 21. století“, Certifikátu Bezpečná nemocnice - používání pouze bezpečnostních kanyl, ocenění Firma Písecka a Certifikátu Lékař roku 2011 ČR v kategorii nemocnic Významné prvenství si odnesla Nemocnice Písek, a. s. z loňského srovnání kvality poskytované diagnosticko-léčebné péče napříč Evropskou unií, označované zkratkou DUQUe. Z celkových 240 sledovaných zdravotnických zařízení z 8 států Evropské unie skončila na 15. místě, mezi regionálními nemocnicemi stejného typu  obsadila dokonce v EU první místo. V této celostátní soutěži Bezpečná nemocnice se na pomyslné bedně umístila z pěti ročníků již čtyřikrát.

V Nemocnici Písek, a. s., jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno 11 300 pacientů. Lékaři zde provedou 10 tisíc operačních zákroků a téměř 200 tisíc ambulantních vyšetření. Loni se zde narodilo 836 dětí. Nemocnice disponuje kapacitou 358 akutních lůžek, 41 lůžek následné péče a 20 sociálních lůžek.

Nemocnice Písek, a. s., je držitelem akreditace SAK ČR. Všechny nemocniční laboratoře jsou pak akreditovány ČIA.

Zařízení má 744 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v regionu. V roce 2013 nemocnice investovala do svého rozvoje 40 milionů korun, od roku 2008 celkem 315 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…