Nemocnici Na Homolce je 30 let

09.10.2020 19:32

V letošním roce je tomu právě 30 let, kdy byla založena Nemocnice Na Homolce. Společenské změny po roce 1989 přispěly k tomu, že se moderní nemocnice otevřela veřejnosti a odstartovala se éra vysoce specializované a technicky mimořádně vyspělé medicíny. Dnešní Nemocnici Na Homolce tvoří tři stěžejní specializace: neuroprogram, kardiovaskulární program a diagnostický program. Spektrum poskytované péče je ale mnohem širší. Mapuje ji výstava velkoformátových fotografií Vasila Stanka, kterou nemocnice ke svému výročí připravila. Lidé si je budou moci prohlédnout v areálu nemocnice od 8. do 15. října a od 15. do 29. října na veřejném prostranství ve Štefánikově ulici před kostelem svatého Václava.

Nemocnici Na Homolce je 30 let
Foto: homolka.info
Popisek: Nemocnice na Homolce

Záměr přebudovat původně účelové sanatorium pro vysoké komunistické funkcionáře na zařízení, které by poskytovalo specializovanou péči všem pacientům, vzešel velmi záhy po roce 1989 z jednání tehdejšího ministerstva zdravotnictví a odborné pracovní skupiny Občanského fóra. Byla zde akutní potřeba rozšířit kapacity pro léčbu nemocí nervové soustavy a nemocí srdce a cév. Právní subjektivitu nemocnice získala 25. listopadu 1990 a během velmi krátké doby si vybudovala renomé technicky vyspělého a personálně skvěle zajištěného pracoviště. Počet ošetřených pacientů se neustále zvyšoval a s nimi rostl i počet operačních sálů, intenzivních lůžek a lůžek pooperační péče. Za 30 let existence byla v Nemocnici Na Homolce provedena řada unikátních operačních a léčebných výkonů, které posunuly léčbu pacientů výrazně vpřed a dosáhly světového uznání.

„Výjimečnost Nemocnice Na Homolce spočívá především v zajištění komplexní specializované péče o pacienty s neurologicko-neurochirurgickými onemocněními, kardiovaskulárními onemocněními a v rozsáhlém diagnostickém programu. Nejdůležitější krok v historii Homolky nastal v roce 1990, kdy bylo rozhodnuto, že se původně elitářské zařízení otevře všem občanům a u toho by vždy mělo zůstat,“ říká ředitel nemocnice MUDr. Petr Polouček, MBA, který je v čele nemocnice od roku 2018.

Milníky Nemocnice Na Homolce

  • V roce 1992 jsme provedli první operaci Leksellovým gama nožem a v současnosti léčíme až 1000 pacientů ročně.
  • V roce 1994 začalo oddělení neurochirurgie používat jak první v ČR navigační operační systém.
  • V roce 1998 proběhla první operace výdutě mozkové tepny endovaskulární metodou.
  • V roce 1996 lékaři poprvé zavedli stentgraft do výdutě břišní aorty, provedla se první intervence v koronárních tepnách.
  • Rok 1997 patřil první katetrizační ablaci srdce.
  • V roce 1998 byla provedena v ČR první hluboká mozková stimulace (DBS) při léčbě Parkinsonovy nemoci
  • V roce 1999 jsme zahájili jako první v postkomunistické Evropě provoz PET centra a bylo zde provedeno už téměř 125 tisíc PET vyšetření.
  • V roce 2000 jsme provedli první perkutánní vertebroplastiku – minimálně invazivní léčba zlomeného obratle.
  • V roce 2001 má české prvenství implantace míšního neurostimulátoru pro refrakterní anginu pectoris.
  • Ve stejném roce jsme poprvé použili při léčení infekce cévní protézy čerstvý tepenný transplantát.
  • V roce 2003 jsme jako první v České republice odstartovali éru hybridního zobrazování metodou PET/CT.
  • V roce 2004 světová premiéra: léčba zhoubného mozkového nádoru metodou Tumor treating fields (zpomaluje růst nádorů a zmenšuje nádory díky inhibici mitózy střídavým elektrickým proudem).
  • V roce 2005 jsme si jako první v České republice pořídili operační robotický systém Da Vinci a zahájili tak éru robotických operací.
  • V roce 2006 jsme jako první na světě provedli robotickou operaci výdutě břišní aorty.
  • V roce 2009 provedli naši kardiochirurgové první robotickou operaci srdce v ČR.
  • V roce 2012 došlo poprvé na světě a právě v naší nemocnici k implantaci prvního bezdrátového kardiostimulátoru.
  • V roce 2013 jsme jako první na světě operovali srdeční chlopeň katetrizační technikou.
  • V roce 2014 jsme jako první na světě operovali výduť srdeční komory hybridnímetodou (kardiochirurgicko-kardiologický zákrok).
  • V roce 2016 nemocnice otevřela hybridní multioborové pracoviště s operačním robotem.
  • V roce 2019 jsme oslavili dvacet tisíc zákroků gama nožem, čímž jsme dosáhli světového prvenství.
  • V roce 2020 jsme jako první v ČR ve spolupráci s Všeobecnou fakultní nemocnicí implantovali novou generaci neurostimulátoru, která je prvním stupněm pro closed-loop terapii Parkinsonovy nemoci.

Významných událostí bylo za 30 let existence nemocnice mnohem více a všechny svědčí o tom, že se v Nemocnici Na Homolce dělá medicína světové úrovně.

O výstavě 30 let Homolky

10 velkoformátových fotografií o historii Nemocnice Na Homolce a jejích léčebných programech. Autorem výstavy je Vasil Stanko. Výstava je veřejnosti volně přístupná před hlavním vstupem do  Nemocnice Na Homolce od 8. do 15. října. Po té bude až do 29. října k vidění na veřejném prostranství ve Štefánikově ulici před kostelem svatého Václava. Záštitu nad ní převzal místostarosta Prahy 5 Lukáš Herold.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…