Neuvěřitelný případ záchrany psů v Mladé Boleslavi

02.10.2014 16:40

Krajské veterinární správě Státní veterinární správy pro Středočeský kraj se spolu s dalšími orgány povedlo dotáhnout do konce komplikovanou kauzu, na jejímž začátku stál podnět na týrání téměř čtyřiceti psů v centru Mladé Boleslavi. Otřesné podmínky, v jakých zvířata musela žít, jsou patrné z přiložené fotografie. Výsledkem společné akce bylo nakonec odebrání 34 psů a jejich umístění do útulku Velas v Lysé nad Labem.

Neuvěřitelný případ záchrany psů v Mladé Boleslavi
Foto: Jaroslav Bukovský
Popisek: Ochránci zvířat - ilustrační foto

Právně složitý případ týrání psů byl ze strany dozorového orgánu úspěšně ukončen 30. září 2014, přičemž během předcházejících kontrol napočítali inspektoři neuvěřitelných 43 psů, kteří žili pohromadě v naprosto nevyhovujících podmínkách. Pro psy se našlo volné místo v útulku v Lysé, což je předpoklad k tomu, aby mohli být okamžitě odebráni.

Majitel porušil ustanovení zákona č. 246/1992 Sb. tím, že týral psy chovem v nevhodných podmínkách (v prostoru s nevhodnou zoohygienou, kde se nachází velké množství předmětů, o které se mohou zvířata poranit, přičemž ve skupině chovaných psů docházelo k vzájemnému napadání). Dále nezajistil očkování chovaných psů proti vzteklině, čímž nesplnil povinnost chovatele podle veterinárního zákona.

Potrestání chovatele uložením pokuty za porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání je nyní v kompetenci města Mladá Boleslav. Správní řízení však ještě nebylo ukončeno a proto nelze říci, jak velkou částku nakonec bude muset viník zaplatit. Podle zákona lze za týrání zvířat uložit fyzickým osobám pokutu až do výše 500 000,- Kč. Uložení pokuty za porušení veterinárního zákona má v kompetenci Krajská veterinární správa a v tomto případně zákon hovoří o částce až 10 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…