Neviditelná, ale nepostradatelná. Právní služba Armády ČR slaví 100 let

01.12.2018 20:03

Sté výročí od svého založení si v letošním roce připomíná také právní služba Armády ČR. Při té příležitosti se dnes uskutečnilo v Domě armády Praha odborné sympozium za účasti představitelů resortu obrany.

Neviditelná, ale nepostradatelná. Právní služba Armády ČR slaví 100 let
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Své počátky (právní služba) váže k datu vzniku VI. vojenského justičního odboru Ministerstva národní obrany, tedy 16. listopadu 1918, na dobu po první světové válce a dobu vzniku Československé republiky,“ připomněl v projevu zástupce náčelníka Generálního štábu - inspektor AČR generálmajor Jaroslav Kocián. Otázky vojenské justice tehdy patřily podle Kociána k nejhlavnějším úkolům nově budovaného státu.

Současná právní služba si symbolicky za svého patrona zvolila Bohuslava Ečera, který byl československým generálem justiční služby a profesorem mezinárodního trestního práva. Byl také členem Komise Spojených národů pro vyšetřování válečných zločinů, předsedou československé delegace u Mezinárodního vojenského tribunálu pro potrestání válečných zločinců v Norimberku a soudcem Mezinárodního soudního dvora v Haagu. V letošním roce právní služba AČR iniciovala návrh na jeho nominaci na udělení státního vyznamenání in memoriam – Řádu Bílého lva ke dni 28. října 2019.

Nepostradatelná před sto lety i dnes

Podle generála Kociána bývá právní služba charakterizována jako neviditelná, ale nepostradatelná. „V dnešní době si žádný z velitelů nedokáže představit svoji činnost bez příslušníků této služby,“ potvrdil.

Vojenští právníci působí nejen v ČR, ale i v Alianci a na zahraničních misích v Afghánistánu, Iráku či v Mali.

Součástí odborného sympozia dnes bylo předání medailí a pamětních odznaků významným osobám a představení sborníku „100 let právní služby“. V průběhu setkání se bývalí a současní příslušníci této služby věnovali odborné problematice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…