Nezávislé měření: GSK zajišťuje největší dostupnost svých léčiv na světě

29.11.2014 15:00

Farmaceutická společnost GSK letos již počtvrté v řadě vyhrála v měření nezávislé neziskové organizace Access to Medicine Foundation. Ta každé dva roky pomocí svého indexu Přístupu k lékům (Access to Medicine Index) hodnotí aktivity jednotlivých farmaceutických firem, které mají za cíl zvýšit dostupnost léčiv i v těch nejchudších zemích světa.

Nezávislé měření: GSK zajišťuje největší dostupnost svých léčiv na světě
Foto: red
Popisek: GlaxoSmithKline

Především v nich je totiž přístup k lékům nejvíce problematický, ať už kvůli nízkým příjmům jejich obyvatel, nebo úrovni zdejších zdravotnických systémů. Do vyhodnocení jsou zahrnuty jak země Afriky, Asie, Latinské Ameriky nebo Středního východu, tak i některé státy v Evropě.

Index Přístupu k lékům pomocí důvěryhodného a nezávislého sledování hodnotí úsilí TOP 20 farmaceutických firem na světě zvýšit dostupnost léčiv v celkem sedmi kategoriích. GSK se přitom na prvním místě umístila již počtvrté za sebou od roku 2008, kdy toto hodnocení proběhlo poprvé. Vděčí za to mimo jiné vítězství v klíčových oblastech, jako jsou výzkum a vývoj nových léků nebo zavádění a řízení systémů, které zvyšují přístup k lékům.

„Snažíme se rozšířit dostupnost našich léčiv pro všechny, kdo je potřebují, bez ohledu na to, kde tito lidé žijí nebo jaké mají, vzhledem k danému regionu, finanční možnosti. Nejde přitom jen o stanovení příznivějších cen našich léků pro nejchudší země, ale i o investice do zlepšení a posílení zdejších zdravotnických systémů,“ říká generální ředitelka společnosti GSK ČR Monika Horníková a dodává: „To si samozřejmě vyžádalo velmi pečlivě naplánované zásadní změny v našem obchodním modelu, které proběhly v minulých sedmi letech. Odlišný přístup ve strategii na trzích nejrozvinutějších zemí v porovnání s těmi nejchudšími nám umožňuje zlepšit přístup k našim lékům a vakcínám a současně zajistit návratnost investic, které potřebujeme k udržení našeho podnikání a budoucího vývoje nových důležitých přípravků.“

Index organizace Access to Medicine Foundation zkoumá aktivity předních farmaceutických firem ve 106 nejchudších zemích světa (dle klasifikace Světové banky). Právě v nich mají pacienti nejvíce ztížený přístup k lékům i lékařské péči obecně. Například na Subsaharskou Afriku připadá až 24 % celosvětových medicínských potřeb, najdeme zde však pouhá 3 % zdravotnických pracovníků a 1 % investic do zdravotnictví.

Obchodní strategie ušité na míru dané zemi dle potřeb lokálních vlád ale GSK prosazuje i na trzích vyspělých regionů. Například v Itálii je aplikován speciální režim urychleného vstupu některých nových inovativních léčiv na trh.

V rámci pětiletého partnerství s organizací Save the Children, které má v uvedeném období zachránit až milion dětských životů, zase GSK vyvíjí takzvané child-friendly produkty, tedy přípravky „přátelské“ k dětem. Příkladem může být také nový způsob použití látky chlorhexidin – antiseptika, které lze nalézt například v ústní vodě Corsodyl  a které se používá pro dezinfekci pupeční šňůry k prevenci možných infekcí u kojenců.

Stupnice indexu Přístup k lékům 2014/Access to medicines 2014 (maximální skóre je 5 bodů)

Firma

Skóre

1 GSK

3,29

2 Novo Nordisk A/S

3,01

3 Johnson & Johnson

2,84

4 Novartis AG

2,84

5 Gilead Sciences Inc.

2,81

6 Merck KGaA

2,77

7 Merck & Co. Inc.

2,64

8 Sanofi

2,57

9 AbbVie Inc.

2,56

10 Bayer AG

2,51

11 Eisai Co. Ltd.

2,47

12 Roche Holding AG

2,3

13 Bristol-Myers Squibb Co.

2,23

14 Boehringer Ingelheim GmbH

2,08

15 AstraZeneca plc

1,94

16 Pfizer Inc.

1,93

17 Eli Lilly & Co.

1,73

18 Astellas Pharma Inc.

1,56

19 Daiichi Sankyo Co. Ltd.

1,5

20 Takeda Pharmaceutical Co. Ltd.

1,45

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…