Nová verze vyhledávače spojení pomůže vozíčkářům a rodičům s kočárky

22.06.2012 12:00

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) připravil pro cestující ve spolupráci se společností CHAPS novou verzi aplikace „Vyhledávání spojení“.

Nová verze vyhledávače spojení pomůže vozíčkářům a rodičům s kočárky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ve stanici metra

Ta je dostupná na webových stránkách dopravního podniku – www.dpp.cz.  Kromě nové funkce takzvaného našeptávače pomůže zejména s vyhledáním bezbariérových zastávek a nízkopodlažních spojů.

Na základě úzké spolupráce DPP s Pražskou organizací vozíčkářů obsahuje nová verze „Vyhledávání spojení“ unikátní databázi s informacemi o bezbariérové přístupnosti všech pražských tramvajových zastávek.

„Zejména vozíčkáři a rodiče s kočárky si díky tomu mohou jednoduše naplánovat svou trasu tak, aby je během cesty nepřekvapila žádná překážka,“ uvedla Tereza Krásenská, tisková mluvčí dopravního podniku.

Doplňkové informace o bezbariérovosti pro konkrétní zastávky jsou dostupné ve výsledcích vyhledávání, po kliknutí na zvolenou zastávku upřesní aplikace kupříkladu výšku nástupní hrany, šířku aktivní plochy nástupiště, nejužší průjezdné místo či samotný charakter přístupu na zastávku. V případě autobusových zastávek budou, vzhledem k nutnému zmapování sítě, údaje doplňovány průběžně. Ve vyhledávání nejsou zahrnuta vlaková spojení.

„Kategorizace zastávek MHD je pro vozíčkáře velmi důležitá a určitě ji ocení. Pomůže jim určit, zdali cestu zvládne jejich vozík, případně zdali mohou vyrazit bez doprovodu. Jsem ráda, že jsme během spolupráce s DPP nastavili kritéria přístupnosti zastávek z uživatelského pohledu a dle toho DPP vytvořil podrobnou databázi,“ uvedla Marie Málková z Pražské organizace vozíčkářů.

Vzhledem k dostupnosti informací o bezbariérovosti tramvajových zastávek došlo také k rozšíření filtru vyhledávání – uživatel si nyní při zadávání trasy může zvolit úroveň bezbariérové přístupnosti:

Při zaškrtnutém políčku „Jen bezbariérová spojení“ jsou vyhledány pouze spoje zajišťované garantovanými nízkopodlažními vozidly a mezi stanicemi metra
a tramvajovými zastávkami s bezbariérovým přístupem.

Při zaškrtnutém políčku „Jen nízkopodlažní spoje“ se vyhledají spoje zajišťované garantovanými nízkopodlažními vozidly, přičemž na bezbariérovou přístupnost zastávek a stanic metra není brán zřetel.

Výrazným zjednodušením prošel samotný zadávací formulář aplikace, který nyní po zadání alespoň dvou znaků pomocí našeptávače automaticky zobrazí všechny odpovídající zastávky, objekty či body zájmu jako pošty, banky, muzea či hotely. Dostupná je nově také funkce vyhledávání nejbližší zastávky po vyplnění konkrétní poštovní adresy.

Vyhledávání spojení je dostupné přes formulář na webových stránkách http://www.dpp.cz  či přímo na adrese http://spojeni.dpp.cz/ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Padělky obuvi, kabelek i další zboží skončily ve skladu

20:48 Celní správa: Padělky obuvi, kabelek i další zboží skončily ve skladu

Téměř čtyři stovky výrobků podezřelých z porušování práv duševního vlastnictví. zajistili ústečtí ce…