Novela zákona o praní špinavých peněz ovlivní i podmínky předplacených karet

01.02.2017 13:07

V tomto roce vstoupilo nebo vstoupí v platnost několik důležitých legislativních úprav, které se týkají finančního sektoru. Jednou z nich, která je již v platnosti, je i novela tzv. Zákona proti praní špinavých peněz. Ta má mimo jiné dopad i na uživatele předplacených platebních karet, jejichž počet se během dvou let v České republice zvýšil téměř čtyřnásobně. Co konkrétně změna pro majitele těchto karet znamená, jsme se zeptali produktové specialistky Martiny Schäferové ze společnosti Prepaid Solution.

Novela zákona o praní špinavých peněz ovlivní i podmínky předplacených karet
Foto: FreePay Mastercard
Popisek: FreePay Mastercard

Jaké aktuální změny se týkají předplacených platebních karet?

Od 1.1.2017 vešla v platnost novela zákona týkající se praní špinavých peněz (AML), ze které vyplývá to, že předplacené karty musí projít identifikací klienta. Bez toho není možné kartu nadále používat. O tomto opatření se vědělo již předem a držitelé předplacených karet některých společností o tomto byli informováni I přesto je stále spousta držitelů neidentifikovaná, tudíž nemůže své karty používat.

Co konkrétně znamená identifikace?

Když se zmiňuje identifikace, míní se tím získání informací o majiteli karty, např. jeho jméno, bydliště, číslo občanského průkazu a rodné číslo (pokud bylo držiteli přiděleno). Tyto údaje jsou pouze pro účely vydavatele karet, což znamená, že je s těmito daty nakládáno v souladu se zákonem o ochraně osobních údajů. Tzn. že je vydavatel karet povinen uchovávat všechny získané informace o klientovi tak, aby se k nim nedostala žádná třetí osoba.

Co když se držitel karty neidentifikoval?

Pro držitele předplacených karet, u kterých stále neproběhla identifikace, toto může být zásadní komplikace, protože takovou kartu jednoduše nelze použít. Stále je možnost si pořídit kartu s tzv. základním limitem (například karta FreePay Mastercard), kterou je ale možné použít pouze pro jednorázové nabití do výše 5 000,- Kč. Z té je možné provádět platby v obchodech i na internetu, ale není možné z ní vybírat z bankomatu.

Jak je tedy možné identifikaci provést?

Někteří vydavatelé karet umožňují provést tzv. osobní identifikaci, kdy se jednoduše dostavíte na pobočku dané společnosti s občanským průkazem, na základě čehož pracovníci identifikaci provedou během několika málo minut. Dalším způsobem identifikace je tzv. vzdálená identifikace, která je určena pro ty, kteří nemohou provést identifikaci osobní. Klient si zažádá o tzv. identifikaci osoby na obecním, městském nebo krajském úřadu. Potvrzení, které mu úřad vystaví, zašle na adresu vydavatele karty, kterou používá. Na základě toho je následně provedena identifikace držitele karty a ten jí pak může opět plně využívat. Může tedy opět vybírat z bankomatů, platit na internetu i v kamenných obchodech včetně využití plateb bezkontaktních. Je také možné kartou uhradit jízdné v MHD ve městech a prostředcích, kde je systém nákupu jízdenek bezkontaktní kartou zaveden.

Existují i jiné typy předplacených karet?

Ano. Existují také například předplacenky pro firmy – zaměstnavatelé na ně například můžou zasílat zaměstnancům peníze na náklady spojené se služebními cestami a podobně. Předplacené karty mohou fungovat i místo stravenek (ty mají ale pochopitelně omezené možnosti využití na síť zapojených stravoven) nebo jako dárkové karty. Na konci roku 2014, ve kterém se předplacené platební karty v Česku objevily, se jejich počet pohyboval kolem 13,5 tisíce, na konci loňského března stoupl počet vydaných karet na 51 tisíc.

Jaké jsou důvody, proč počet vydaných předplacených karet stoupá?

Předplacené karty jsou navenek anonymní, což může být výhoda pro určitou skupinu zákazníků, kteří nestojí o to, aby byly jejich platby kartou snadno zjistitelné. I přesto je však možné v případě zájmu sledovat transakce, které proběhly na účtu konkrétní předplacené karty. To využívají například rodiče, kteří poskytnou svým dospívajícím ratolestem možnost manipulace s platební kartou. Velkou výhodou je také to, že karta není propojena s bankovním účtem a lze ji proto bezpečně používat jak k platbám v cizině, tak třeba k nákupu na internetu. I když se bezpečnost online nákupů stále zvyšuje, určité riziko napadení bankovního účtu zde stále existuje. To platí i pro platby v některých, zejména mimoevropských destinacích.

Jaká je praxe s využitím přeplacených platebních karet v zahraničí?

Předplacené platební karty dnes fungují v devatenácti evropských zemích. Podle průzkumu, zadaného společností MasterCard, by do roku 2020 měly útraty prostřednictvím těchto karet v Evropě dosáhnout až 112 miliard eur. Nejaktivnější uživatelé jsou zatím Britové a Italové. Co do celkového počtu vydaných karet má zatím navrch Rusko. V Polsku, kde se předplacené karty začaly vydávat v roce 2011, jejich počet přesáhl jeden milion.

 

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…