Novela zákona o tržní síle pomůže zemědělcům, potravinářům i spotřebitelům

08.07.2015 19:00

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky setkal ve středu 8. července 2015 s prezidentem Agrární komory ČR Miroslavem Tomanem a zástupci Ministerstva zemědělství. Společně jednali o novele zákona o významné tržní síle, kterou se v současné době zabývá Sněmovna.

Novela zákona o tržní síle pomůže zemědělcům, potravinářům i spotřebitelům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Novela, kterou premiér Bohuslav Sobotka předložil společně s předsedou ÚOHS Petrem Rafajem, pomůže chránit české zemědělce a potravináře před nekalými praktikami obchodních řetězců.

„Vláda novelou, kterou Sněmovna aktuálně schválila v první čtení, plní své závazky z programového prohlášení a maximálně podporuje co nejúčinnější regulaci v oblasti prodeje potravin. Novela zabrání zneužívání významné tržní síly, přinese efektivnější, snáze aplikovatelná pravidla, a tím přispěje ke zkvalitnění podnikatelského prostředí v České republice. Obchodní řetězce tak už nebudou moci zneužívat svého postavení vůči českým dodavatelům, na které v konečném důsledku doplácejí i spotřebitelé,“ uvedl premiér Sobotka.

Návrh zákona o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití diskutovala vláda se sociálními partnery a následně novelu 9. března 2015 schválila.

Cílem novely je přesně definovat zneužití významné tržní síly a vytvořit nástroje pro posuzování těchto praktik a následně jim zamezit. Zákon by se tak měl vztahovat na případy zneužívání významné tržní síly některými soutěžiteli vůči jiným, kdy jim tato tržní síla umožňuje vynucovat si jednostranně výhodnější podmínky. Předkládaný návrh reaguje přímo na poznatky, které v průběhu platnosti zákona zjistil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Novelou se odstraní obtížný výklad zákona a usnadní se rozhodování Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…