Noví studenti brněnských fakult Univerzity obrany byli imatrikulováni

06.10.2015 15:42

Přechod nových studentů Univerzity obrany od úvodního praktického výcviku k převážně teoretické výuce v rámci prvního semestru vysokoškolského studia vyvrcholil v závěru minulého týdne, kdy se letošní nováčci nejprve ve čtvrtek zúčastnili slavnostního nástupu k zahájení akademického roku a poté absolvovali imatrikulaci v prostorách Klubu UO v Šumavské ulici.

Noví studenti brněnských fakult Univerzity obrany byli imatrikulováni
Foto: Univerzita obrany
Popisek: Univerzita obrany, logo.

Před akademické hodnostáře a univerzitní insignie ve čtvrtek 1. října dopoledne předstoupilo 85 studentů Fakulty vojenských technologií, kteří se v magisterském studijním oboru Vojenské technologie budou připravovat na posty důstojníků Armády České republiky, konkrétně pro velitelsko-technické funkce u útvarů a zařízení Armády ČR. Vzdělání získají ve vojensko-technické oblasti strojní, elektrotechnické, stavební, geodetické, kartografické nebo komunikačních a informačních systémů a technologií.

Děkan Fakulty vojenských technologií plukovník Libor Dražan ve svém vystoupení zdůraznil zásadní rozdíl mezi studenty-vojáky a ostatními studenty UO či jiných vysokých škol: „Spočívá v tom, že plnění studijních povinností je pro vás jako vojáky z povolání pracovní povinnost, a proto také u vás bude posuzováno mnohem přísněji než u studentů ostatních.“ Plukovník Dražan však současně přislíbil pomoc vědecko-pedagogického a velitelského sboru všem, kteří by se zvládnutím náročného studia mohli mít problémy.

Se všemi překážkami svého předchozího bakalářského studia se úspěšně popasovalo 64 studentů vojenského navazujícího dvouletého magisterského studia, kteří byli imatrikulování týž den odpoledne.

O den později, v pátek 2. října složilo svůj imatrikulační slib 130 studentů Fakulty vojenského leadershipu, kteří začnou studovat v pětiletém magisterském studijním oboru Řízení a použití ozbrojených sil. V tomto oboru se budou vzdělávat jako budoucí velitelé a specialisté představující klíčový personál Armády České republiky ve vybraných oblastech managementu, řízení zdrojů a analýzy informací v obraně.

Děkan fakulty plukovník Vladan Holcner označil složení slibu za jádro imatrikulační slavnosti a zdůraznil jeho význam na začátku studijní cesty příslušníků prvního ročníku. „Doufám, že vaše odvaha a chuť vydrží, že překonáte úskalí náročného studia na fakultě a drtivá většina z vás dojde až do cíle, k promocím,“ řekl ve svém vystoupení plukovník Holcner. Atmosféru obřadu ocenil i svobodník Pavel Žižlavský, který rovněž prozradil svou zamýšlenou specializaci: „Rád bych se stal velitelem ženijních jednotek nebo vševojskovým velitelem.“

Dalším významným krokem nově imatrikulovaných studentů bude vojenská přísaha, která se uskuteční 28. října v Praze.

Studenti Univerzity obrany byli imatrikulování

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…