Nový film představuje malebnou část Litovelska

09.04.2017 21:50

Krásy Bouzova, Luké a Javoříčka prezentuje nový film, který nechaly natočit tamní obce, neziskové organizace a Olomoucký kraj. Autorem snímku je známý prostějovský filmař Theodor Mojžíš.

Nový film představuje malebnou část Litovelska
Foto: Produkce filmu Bouzov, Luká, Javoříčko
Popisek: Javoříčko - snímek z produkce filmu Bouzov, Luká, Javoříčko

Film Bouzov, Luká, Javoříčko představuje celou lokalitu jako zajímavou turistickou destinaci. Autor k lákání turistů využívá malebného pohádkového hradu s jeho nevšedními prohlídkovými okruhy, tisíce let utvářenou krápníkovou výzdobu Javoříčských jeskyní i krásy krajiny na okraji Drahanské vrchoviny. Ukazuje možnosti strávení příjemných chvil při pěších túrách i v sedle bicyklu a zdůrazňuje zdejší klid, vstřícnost místních lidí a pohodovou atmosféru. Divákům se prezentuje například Trojský kůň v bouzovském podhradí, tamní moderní rekreační středisko v Javoříčku i národní přírodní rezervace Špraněk se vzácnými teplomilnými rostlinami.

Snímek nepomíjí ani vzpomínky na tragédii obce Javoříčko, která byla na konci druhé světové války vypálena nacisty. Autoři představují památník na události z května 1945 i moderní expozici věnovanou stejnému tématu v budově tamní školy.

Theodor Mojžíš se svou firmou Video Theo film připravil ve třech stopážích pro různé typy použití, jedna z nich už je nyní ke zhlédnutí na populárním videoportálu YouTube.

„Věřím, že film přispěje k širší propagaci tohoto zajímavého regionu. I jako náměstek primátora statutárního města Olomouce bych si přál, aby bylo toto místo více navštěvováno, protože zde Olomoučané mohou strávit příjemné chvíle,“ uvedl jeden z iniciátorů vzniku filmu Filip Žáček, který zároveň stojí v čele neziskové organizace Iniciativa pro podporu vypálených obcí.

Náklady na výrobu snímku dosáhly 320 tisíc korun. Olomoucký kraj na něj filmařům poskytl 100 tisíc korun, obce Luká a Bouzov po 25 tisíci korun. Stejnou podporu 25 tisíc korun shodně věnovaly také spolky Nové Javoříčko a Iniciativa pro podporu vypálených obcí.

Střední stopáž filmu najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Hasiči v Česku vyjížděli k dvacítce požárů, které souvisely s pálením čarodějnic

13:04 HZS ČR: Hasiči v Česku vyjížděli k dvacítce požárů, které souvisely s pálením čarodějnic

Letošní pálení čarodějnic můžeme z pohledu hasičů zařadit mezi ty průměrné za posledních několik let…