Nový obor UJAKu má první absolventy

30.07.2012 18:56

V roce 2010 byl na Univerzitě Jana Amose Komenského Praha otevřen nový, zatím nejmladší bakalářský program: Bezpečnostní studia. Letos má první absolventy.

Nový obor UJAKu má první absolventy
Foto: Redakce
Popisek: UJAK

Jeden z nejmladších vysokoškolských oborů

Bezpečnostní studia patří k nejmladším oborům na českých vysokých školách. "Tato samostatná vědecká disciplína se začala formovat v západních demokraciích na přelomu padesátých a šedesátých let minulého století. Po zapojení ČR do evropských i celosvětových bezpečnostních struktur se začalo jevit jako potřebné poskytnout prostor pro příslušné akademické vzdělání. V akademickém roce 2005/06 byl proto obor Bezpečnostní studia poprvé otevřen i v Česku na jedné z veřejných vysokých škol," popisuje Parlamentním listům genezi docent Jiří Víšek, vedoucí Katedry bezpečnostních studií UJAK.

V současné době je v Česku možné daný obor studovat na několika vysokých školách. Liší se však specifickým oborovým zaměřením: na některých školách je důraz kladen spíše na ekonomická studia, jinde na bezpečnostní inženýrství, či oblasti bezpečnostně právní, zdravotně sociální, logistiku a krizové řízení nebo sociální studia.

Obor Bezpečnostní studia na UJAK vychází z interdisciplinárního charakteru současných bezpečnostních studií. Studenti se seznamují s teoretickými koncepcemi, aktuálními bezpečnostními hrozbami i bezpečnostní politikou ČR. Bezpečnostní studia na UJAK proto často vyhledávají zájemci o kombinovanou formu studia, kteří již mají s danou problematikou nějakou zkušenost například ze zaměstnání. Na UJAK se jejich praktické zkušenosti samozřejmě dále
prohloubí.

Široký záběr s důrazem na EU a transatlantickou problematiku

"Během studia se studenti seznámí s vývojem strategického myšlení a strategickými pojmy a získají orientaci v historickém pozadí současné situace i v bezpečnostních souvislostech globalizovaného mezinárodního systému s důrazem na evropskou a transatlantickou problematiku," přibližuje docent Víšek. Absolvent oboru Bezpečnostní studia tak disponuje nejen odbornými znalostmi současných bezpečnostních hrozeb a rizik, ale i schopnostmi analyzovat a řešit s tím spojené politické a společenské otázky.

Katedra bezpečnostních studií spolupracuje s celou řadou dalších institucí, například Fakultou tělesné výuky a sportu nebo Policejní akademií ČR. V následujícím akademickém roce připravuje uspořádání studentské konference na téma Globalizace a bezpečnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…