Nový speciál Radiožurnálu k 70. výročí atentátu na Heydricha

28.05.2012 17:40

27. května si připomínáme 70 let, kdy naši hrdinové spáchali atentát na jednoho z tvůrců holocaustu, kata Čechů Reinharda Heydricha. Fakta a vzpomínky pamětníků uslyšíte na Radiožurnálu.

Nový speciál Radiožurnálu k 70. výročí atentátu na Heydricha
Foto: rozhlas.cz
Popisek: Logo Českého rozhlasu

Přesně 27. září 1941 se Heydrich stal zastupujícím říšským protektorem Protektorátu Čechy a Morava. Následující den – na svatého Václava – se ujal vlády na Pražském hradě. O osm měsíců později na něj provedli českoslovenští parašutisté atentát, jehož zraněním 4. června podlehl.

Na Radiožurnálu uslyšíte od 27. května do 10. června speciál věnovaný atentátu a období po něm. První nedělní díl vysíláme ve 12.10, všechny další pak každý den v 11.20 hodin.Redaktor Jaroslav Skalický začíná svůj historický kurz přesně v den atentátu, končí pak dnem, kdy fašisté vyvraždili a vypálili Lidice.
„V archívních reportážích uslyšíte například, jak a kudy byla převážena rakev s Heydrichem a o manifestaci na podporu Němců 2. června,“ říká Jaroslav Skalický. Zavzpomínají pamětníci, o své poznatky se podělí historikové. Jaroslav Skalický zamířil i do Londýna, kde se o atentátu rozhodovalo – sídlily tu exilová vláda a zpravodajská služba. „Natáčel jsem také ve Skotsku, na místech, kde se parašutisté cvičili před shozením do Protektorátu. Byl mezi nimi například i generál Jaroslav Klemeš, který na události před 70 lety v našem speciálu také zavzpomíná. Je to poslední ze dvou žijících účastníků výsadků z Anglie do Protektorátu.“ Vzpomínat bude také Helena Vovsová, která pracovala na zámku v Panenských Břežanech v době, kdy tam Heydrichova rodina bydlela.

Historická fakta dá do souvislostí Eduard Stehlík z Vojenského historického ústavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…