O bezpečnostním dialogu na zasedání PS OBSE v Biškeku

14.10.2018 17:20

Ve dnech 2. - 6. října 2018 se v Biškeku, hlavním městě Kyrgyzstánu, uskutečnilo 17. podzimní zasedání Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (PS OBSE).

O bezpečnostním dialogu na zasedání PS OBSE v Biškeku
Foto: PS PČR
Popisek: 17. podzimní zasedání Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (PS OBSE)

Jedná se o pravidelnou konferenci, která dává každoročně příležitost parlamentářům z celého regionu OBSE diskutovat o důležitých tématech vztahujících se k závazkům a hodnotám této mezinárodní organizace.

Podzimního zasedání se zúčastnilo téměř 300 delegátů z členských zemí PS OBSE. Za Českou republiku to byli následující členové Stálé delegace Parlamentu ČR do PS OBSE: poslankyně Karla Maříková (vedoucí Stálé delegace), poslanci Josef Hájek, Zdeněk Ondráček, Pavel Plzák a senátoři Jan Horník a Jan Žaloudík.

Letošní zasedání proběhlo pod názvem “Podpora bezpečnostního dialogu nejen ve Střední Asii“. Hlavními tématy konference byla otázka migrace, obchodní spolupráce, boje proti terorismu, zajištění environmentální bezpečnosti a bezpečnosti na hranicích.

Konferenci zahájili svými projevy prezident Kyrgyzské republiky Sooronbaj Žeenbekov a předseda kyzgyzského Jogorku Keneš (Parlamentu) Dastanbek Džumabekov. Jako hlavní hosté v panelových debatách vystoupili představitelé polních misí OBSE ve Střední Asii, zástupci italského předsednictví OBSE, a také vedoucí národních delegací zemí Středomořského partnerství pro spolupráci.

V rámci konference se konalo také zasedání Stálého výboru, kterého se zúčastnila vedoucí české parlamentní delegace poslankyně Karla Maříková. Projednávaly se na něm, kromě zpráv vedení Parlamentního shromáždění a jeho jednotlivých ad hoc výborů, například také otázky konfliktu na Ukrajině a v oblasti Náhorního Karabachu.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) je největší regionální organizací, která se zabývá problematikou mezinárodní bezpečnosti. Sdružuje 57 členských států z Evropy, střední Asie a Severní Ameriky. Všechny orgány OBSE, včetně jejího Parlamentního shromáždění, byly vytvořeny na základě Pařížské charty pro novou Evropu, která byla přijatá na Pařížském summitu v roce 1990. První zasedání Parlamentního shromáždění se konalo v Budapešti v r. 1992.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Policista roku 2023

11:44 Policie ČR: Policista roku 2023

V průběhu dnešního večera proběhl na Pražském hradě již 24. ročník prestižní ankety POLICISTA ROKU. …