OKD: Historie psaná uhlím v digitální podobě

02.02.2014 14:21

Panely stálé havířovské hornické expozice Historie psaná uhlím, instalované v prostorách havířovského Společenského domu, září novotou.

OKD: Historie psaná uhlím v digitální podobě
Foto: OKD
Popisek: OKD

Nákladem 80 tisíc korun byly všechny textové a obrazové exponáty digitalizovány a převedeny na samolepící fólie, které jsou kvalitnější a odolnější. Polovinu peněz na obnovu havířovské chlouby věnovala Nadace Landek Ostrava. O tom, jak se dílo podařilo, se 13. ledna přesvědčili zástupci města, členové hornických spolků, žáci havířovských škol a další hosté slavnostního otevření obnovené výstavy. A byli spokojeni. Stejně jako s tím, že tato expozice vůbec vznikla a připomíná zásadní kus dějin města, které je spojeno s hornictvím už jen svým názvem.

„Pro mne je to obzvlášť citlivá záležitost. Při nástupu do funkce jsem havířům a hornickým seniorům slíbil, že najdeme prostor a vybudujeme minimálně expozici, když už ne muzeum,“ povídal primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk. „A to, co vzniklo, je velkolepé dílo, které je často navštěvované školami, což je velmi dobře. Protože mladí lidé musí vědět, proč byl Havířov založen a také, že život v něm není tak špatný, jak někdo vykládá,“ nechal se slyšet. Zavzpomínal také, jak sfáral do hloubky 980 metrů na Darkově. „To, co jsem viděl, mne úplně ohromilo. Ti horníci, kteří tuto práci vykonávají, si zaslouží náš obdiv,“ konstatoval Osmanczyk.

Havířovská expozice Historie psaná uhlím, která mapuje historii hornictví v havířovském regionu a historii města Havířova, vznikla v rámci příhraniční spolupráce s polským partnerským městem Jastrzębie Zdrój za přispění Euroregionu Těšínské Slezsko. Spravuje ji Městská knihovna Havířov. Otevřena byla v prosinci 2012, v plném provozu je od 1. ledna 2013. Jak informovala ředitelka havířovské knihovny Dagmar Čuntová, měsíčně ji navštíví asi 200 zájemců. V prostorách expozice jsou pořádány různé akce, například pravidelné měsíční promítání filmů. Do konce února jsou tu k vidění i modely havířovských staveb a objektů, vytvořené žáky místních škol v rámci soutěže Havířov z papíru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: OKD

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…