OS KOVO: Českokrumlovský výrobce kosmetiky přidal svým zaměstnancům

08.08.2018 12:46

Největší světový výrobce kosmetických tužek, českokrumlovská společnost Schwan Cosmetics CR, se dohodl s odboráři na růstu mezd. Ze stávajících zhruba 600 zaměstnanců si nejvíce polepší lidé v dělnických profesích. Operátoři v průměru o 1600 korun měsíčně a seřizovači o přibližně 1200 korun.

OS KOVO: Českokrumlovský výrobce kosmetiky přidal svým zaměstnancům
Foto: oskovo.cz
Popisek: Odborový svaz Kovo - logo

„Přes rozdílné názory na řadu otázek musíme ocenit ochotu vedení společnosti jednat a hlavně se dohodnout na oboustranně přijatelném kompromisu. V rámci kolektivního vyjednávání jsme došli ke shodě, která z velké části respektuje naše požadavky a zároveň zohledňuje možnosti firmy,“ uvedl člen výboru Seskupení členů Odborového svazu KOVO ve společnosti Schwan Cosmetics CR David Gráfek.

Připomněl, že letošní jednání vedená s podporou Regionálního pracoviště OS KOVO (RP OS KOVO) v Českých Budějovicích byla poměrně složitá, protože součástí navyšování mzdových prostředků bylo zavedení nového systému tarifních mezd se zohledněním délky praxe, zkušeností a odbornosti jednotlivých zaměstnanců.

„Nová kolektivní smlouva, která zachovává všechny dříve sjednané benefity, poskytované zaměstnavatelem nad rámec zákona, a obsahuje i zcela nové, je podepsána s platností od 1. července 2018. Mzdový nárůst tak zaměstnanci pocítí už nyní v srpnové výplatě,“ doplnil Gráfek.

Ve firmě, která v současné době zahajuje zkušební provoz nové výrobní haly, do jejíž výstavby investovala přibližně 700 miliónů korun, fungují odbory pod svazem KOVO v podobě takzvaného „seskupení členů“. To je označováno jako „tajné odbory“, v nichž členové zůstávají před zaměstnavatelem anonymní. Členy zmíněného seskupení zastupují profesionální specialisté OS KOVO a vyjednávají za ně mimo jiné zvýšení platů nebo zlepšení pracovních podmínek. Na jihu Čech dnes KOVO registruje osm podobných uskupení, v celé ČR pak několik desítek.

„Seskupení členů OS KOVO působí ve společnosti Schwan Cosmetics CR od května 2015. Za tuto dobu byly s vedením společnosti uzavřeny tři kolektivní smlouvy, na jejichž základě došlo v podniku v tomto období k navýšení základních mezd o více než 20 procent při zavedení široké škály zaměstnaneckých benefitů a převedení části prémiových složek do základní mzdy zaměstnanců,“ zdůraznil vedoucí českobudějovického RP OS KOVO Rudolf Tkáč, který ve Schwan Cosmetics CR vede za odbory všechna klíčová jednání.

Vedení společnosti dnes s odboráři úzce spolupracuje k oboustranné spokojenosti. „Se zástupci odborů a dílenským managementem se scházíme na pravidelných měsíčních schůzkách. V případě potřeby častěji. Ne vždy máme na všechna probíraná témata stejný názor, ale vždy se snažíme dojít ke společnému závěru prospěšnému pro všechny zaměstnance. Kolektivní smlouva je aktualizována každé dva roky,“ zdůraznil jednatel společnosti Schwan Cosmetics CR Jaroslav Jírovec.

Kromě platu poskytuje firma zaměstnancům řadu benefitů. Mezi ně patří například 13. a 14. mzda, pět týdnů dovolené, příspěvek na dopravu, dotované stravování, příspěvek na životní pojištění nebo penzijní připojištění, pravidelné vzdělávání. Nabízí flexibilní pracovní dobu u některých technicko-hospodářských pozic, náborový příspěvek pro výrobní pozice, odměny k pracovnímu výročí či odchodu do důchodu a další. „Nově jsme zavedli takzvanou kafetérii jako příspěvek na volnočasové aktivity pro každého zaměstnance ve výši tří nebo šesti tisíc korun, dle odpracovaných let v naší společnosti“ dodal Jírovec.

Společnost Schwan Cosmetics CR byla v Českém Krumlově založena v roce 2001 jako součást nadnárodního kosmetického holdingu, který má pobočky po celém světě, včetně USA, Číny, Brazílie, Kolumbie a Mexika. Její mateřskou společností je Schwanhäußer Industrie Holding GmbH se sídlem v Heroldsbegu u Norimberka. Jedná se o německou rodinnou společnost nepřetržitě fungující od roku 1855.
Českokrumlovský podnik se specializuje na výrobu dřevěných kosmetických tužek v takzvaném „privat label“ režimu. To znamená, že nevyrábí kosmetiku přímo pod značkou Schwan Cosmetics, ale na zakázku pod jinými značkami pro většinu světově známých kosmetických firem. S ročním objemem výroby cirka 150 miliónů kosmetických tužek a ročním obratem okolo 1,7 miliardy korun, je Schwan Cometics CR největším výrobcem tohoto sortimentu kosmetického zboží na světě.

Odborový svaz KOVO působí v současné době v 60 převážně strojírenských podnicích na jihu Čech. V regionu má více než pět tisíc členů, což představuje přibližně 24 procent všech zaměstnanců těchto firem. V rámci kolektivního vyjednávání, jehož cílem je dosažení příznivých mzdových, pracovních a sociálních podmínek pro své členy, však KOVO zastupuje všechny zaměstnance.
Mezi firmy, kde působí OS KOVO, patří například Kern-Liebers CR České Budějovice, Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch České Budějovice, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov České Budějovice, Groz-Beckert ČR České Budějovice, Reinfurt Prachatice, Klima CZ Prachatice, Dura Automotive Blatná, Schneider Electric Písek a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…