OS KOVO: Korejští manažeři poprvé usedli k jednacímu stolu – kvůli stávce

01.02.2023 16:14 | Tisková zpráva

Přestože ve firmě už rok platí stávková pohotovost, k prvnímu jednání s účastí zástupců nejvyššího korejského managementu došlo teprve poté, co včera zaměstnanci podniku vstoupili do časově neomezené stávky.

OS KOVO: Korejští manažeři poprvé usedli k jednacímu stolu – kvůli stávce
Foto: oskovo.cz
Popisek: Odborový svaz Kovo - logo

Tou vyvrcholil dlouhodobý spor mezi zaměstnanci a zaměstnavatelem způsobený tím, že se vedení Nexenu v průběhu více než tří let nedokázalo dohodnout se zástupci zaměstnanců na regulérní kolektivní smlouvě. Účast korejských manažerů společnosti Nexen Tire na jednání lze podle vedení Odborového svazu KOVO vnímat jako první reálný projev vůle k dohodě. Odbory však zatím důvod ke zrušení stávky nemají. 

Anketa

Chcete, aby Babiš vedl ANO do parlamentních voleb jako lídr a kandidát na premiéra?

91%
5%
hlasovalo: 22948 lidí

Společné jednání s Korejci, jehož se kromě vyjednávacího týmu Základní organizace OS KOVO NEXEN TIRE účastnili také předseda Oborového svazu KOVO Roman Ďurčo a místopředseda Ing. Ivo Kužel, trvalo až do večerních hodin. 

„Výsledkem našeho jednání není žádná konkrétní dohoda. Zástupci korejské strany si poslední návrh kolektivní smlouvy nejprve museli prostudovat, přestože jej odbory předložily už před časem. Po tom, co se s materiálem seznámili, požádali o další čas na rozmyšlenou,“ řekl k výsledku včerejší chůzky předseda OS KOVO. Další kolo jendání se očekává v řádu dnů, nejdéle od konce týdne.

„To, že se v jednání začali angažovat konečně i lidé z vyššího korejského managementu, v tuto chvíli na situaci nic nemění. Výroba stále stojí, neomezená stávka pokračuje. Děje se přesně to, pro co se jednoznačná většina zaměstnanců rozhodla, a před čím odbory již dříve varovaly,“ dodává Roman Ďurčo.

„Za jednoznačně pozitivní posun mohu zatím označit jen fakt, že je to poprvé, co se zástupci zaměstnanců setkali a jednali s někým z  korejského managementu,“ naznačil rezervovaný postoj k  prvnímu kolu jednání s Korejci předseda Roman Ďurčo. „Lidé ve firmě si z dřívějších dob pamatují různé sliby, gesta, která jim ale nakonec reálně nepřinesla vůbec nic. Takže podlehnout prvnímu dojmu není namístě. O dohodě budeme mluvit až v okamžiku, kdy ji budeme mít na stole - a podepsanou oběma stranami,“ shrnul pragmatický přístup vyjednávacího týmu předseda Oborového svazu KOVO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …