OS KOVO: V některých jihočeských firmách dohodly odbory mimořádné inflační kompenzační bonusy

25.11.2022 12:39 | Tisková zpráva

Vyjednávání o podobě nových kolektivních smluv, které už jede na plné obrátky v celé řadě více než sedmi desítek jihočeských, povětšině strojírenských firem, jejichž zaměstnance zastupuje na jihu Čech Odborový svaz KOVO, je za současné krize mimořádně náročné.

OS KOVO: V některých jihočeských firmách dohodly odbory mimořádné inflační kompenzační bonusy
Foto: oskovo.cz
Popisek: Odborový svaz Kovo - logo

Potvrdila to i konference Krajského sdružení jihočeských kováků, která se tento týden uskutečnila v českobudějovickém Metropolu. Vedoucí Regionálního pracoviště OS KOVO v Českých Budějovicích Pavlína Jirková v této souvislosti upozornila na extrémní rozdíly v přístupu jednotlivých firem k řešení složité situace svých zaměstnanců.

„Rozdíly jsou veliké. Například máme i firmu, kde už se několik let do základu nepřidávalo a není to v plánu ani nyní. Zde se proto podepisuje petice, kterou zašleme jejímu zahraničnímu vlastníkovi. Někde se jedná, jinde se už podařily i slušné dohody. Je to různé a rozhodně vůbec ne lehké. V řadě firem jsou lidé velmi nespokojeni,“ uvedla Jirková. Například ve společnosti Motor Jikov České Budějovice k dohodě nedošlo ani po více než šesti měsících od předložení prvního odborářského návrhu. Zaměstnanci firmy tak nadále pokračují ve stávkové pohotovosti zahájené 1. června.

„K dohodě jsme se zatím ani nepřiblížili. Přidáno sice většině našich zaměstnanců bylo a to hlavně po podpisové akci na podporu vyjednávání, ale zdaleka ne všem a alespoň v minimální částce, kterou jsme požadovali. O plošné úpravě mezd není s vedením firmy vůbec řeč. Naše požadavky na zvýšení základních mezd přitom ani zdaleka nepokrývají inflaci a tím i zohledňují složitou situaci zaměstnavatele. Už několik let se průměrné mzdy v podnicích Motor Jikov bohužel propadají za průměry kraje i celé ČR,“ zdůraznil předseda Základní organizace OS KOVO při Motor Jikov a jihočeský zmocněnec kováků Jan Janoušek.

U Bosche dostali zaměstnanci bonus 20 tisíc korun a mzdy zde vzrostou o 8 procent

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

Velmi úspěšní byli kováčtí vyjednavači například ve společnosti Robert Bosch České Budějovice. Podle nové kolektivní smlouvy totiž dojde od 1. ledna 2023 ke zvýšení tarifních tříd o 8 %. Stejně tak, tedy o 8 %, dojde ke zvýšení mzdových prostředků na pohyblivou složku. „Významné je, že ve mzdě za říjen byla všem zaměstnancům ve výrobě vyplacena jako inflační kompenzační bonus mimořádná prémie ve výši 20 tisíc korun, ostatním zaměstnancům 12 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že budou vyplaceny také 13. platy ve výši až 80 % průměrného výdělku dle příslušnosti k firmě, nebudou letošní vánoce pro zaměstnance českobudějovického Bosche finančně snad tak špatné,“ konstatoval předseda Základní organizace OS KOVO při Robert Bosch České Budějovice Stanislav Jindra.

Poměrně vstřícný ke svým zaměstnancům je i ENGEL, světová jednička ve výrobě vstřikolisů, který ve svém kaplickém závodě na jihu Čech Engel strojírenská spol. s r.o. zaměstnává v současnosti více než 1100 lidí. „S vedením firmy jsme se formou změny kolektivní smlouvy na období 2022/2023 dohodli na výplatě pravidelného měsíčního inflačního kompenzačního bonusu ve výši 2 000 korun všem zaměstnancům až do uzavření nové kolektivní smlouvy. Tento bonus bude vyplacen ve mzdě za říjen, listopad, prosinec 2022 a leden, únor, březen 2023, tedy celkem v šestkrát,“ přiblížil dohodu Jiří Řihout, předseda Základní organizace OS KOVO při a.s. Jihostroj Velešín, který současně zastupuje i zaměstnance Engelu. Obě strany současně počítají s uzavřením nové kolektivní smlouvy, jež by měla začít platit 1. dubna 2023 a zohledňovala by dopady stávající krize jak na zaměstnance, tak na zaměstnavatele.

K podobné dohodě dospěl Jiří Řihout už dříve ve společnostech, kde nová kolektivní smlouva začne platit od 1. ledna 2023. V Jihostroji Velešín, KFT Kaplice a extrunet Kaplice získali zaměstnanci shodně mimořádný inflační kompenzační bonus ve výši 6 x 1 500 korun a v Brawe Kaplice 6 x 1 900 korun.

Odborový svaz KOVO je největší odborovou organizací v ČR, která sdružuje téměř 100 tisíc členů nejen z kovoprůmyslu. Je členem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a mezinárodních odborových sdružení IndustriAll Global a IndustriAll Europe.
Na jihu Čech působí v současné době ve více než sedmi desítkách převážně strojírenských podniků. V regionu má více než pět tisíc členů, což představuje přibližně 24 procent všech zaměstnanců těchto firem. V rámci kolektivního vyjednávání, jehož cílem je dosažení příznivých mzdových, pracovních a sociálních podmínek pro své členy, však KOVO zastupuje všechny zaměstnance. Mezi firmy, kde OS KOVO působí, patří například Groz-Beckert Czech, Kern-Liebers CR České Budějovice, Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch České Budějovice, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov České Budějovice, KOO-I-NOOR Hardtmuth České Budějovice, Reinfurt Prachatice, Klima CZ Prachatice, Dura Automotive Blatná, Schneider Electric Písek, Magna Cartech České Velenice a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…