OSPVV: Změny zákona ohrožují resortní veřejné výzkumné instituce

11.10.2023 19:15 | Tisková zpráva

Protestní průvod vědecké komunity proti nehorázným změnám zákona o veřejných výzkumných institucích, přilepeným, ke konsolidačnímu balíčku

OSPVV: Změny zákona ohrožují resortní veřejné výzkumné instituce
Foto: Hana Brožková
Popisek: Pochod proti finančním škrtům v oblasti vědy

V předvečer pokračujícího jednání Poslanecké sněmovny dne 11. října se ve středu Prahy uskutečnil protestní průvod vědců a vědkyň, nesouhlasících s novelou zákona o veřejných výzkumných institucích. Průvod s lampióny a rozsvícenými mobily vyšel po 19. hodině z Mariánského náměstí a přes Klementinum a Křižovnické náměstí pokračoval přes Karlův most, Mosteckou ulicí na Malostranské náměstí. Odtud zamířil Nerudovou ulicí vzhůru na Hradčanské náměstí, kde byl u sochy Tomáše Garrigua Masaryka okolo 20. hodiny zakončen.

„Protestujeme proti nehorázným změnám zákona o veřejných výzkumných institucích, přilepeným do konsolidačního balíčku,“ uvedl předseda Odborového svazu pracovníků vědy a výzkumu Jan Kober, „tyto změny veřejné výzkumné instituce velmi ohrožují a také drasticky omezují práva výzkumných pracovníků.

Důrazně apelujeme na poslance a poslankyně, aby podpořili návrh pana profesora Špičáka a kolegů, aby byla navržená změna zákona o veřejných výzkumných institucích z pozměňovacího návrhu k návrhu konsolidačního balíčku zrušena – tedy z návrhu vypuštěna!“.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29501 lidí

Změny zákona mají dalekosáhle omezit práva Rad institucí – a tím i výzkumných pracovníků, kteří Rady institucí volí. Dosavadní rovnováha moci má být nově jednostranně vychýlena ve prospěch zřizovatele.

Změny zákona ohrožují resortní veřejné výzkumné instituce snadným rušením, rozdělováním a slučováním. Změny znamenají také snazší zasahování do výzkumu ze strany zřizovatele, což přináší vyšší riziko omezování svobody vědeckého bádání či zpolitizování instituce než dosud.

Co chce návrh změn konkrétně měnit, jakým způsobem, a proč s návrhem na změnu zákona o veřejných výzkumných institucích nesouhlasíme, se můžete dočíst na stránce ZDE.

Odborový svaz pracovníků vědy a výzkumu dále upozorňuje, že návrh změn zákona vznikl bez odborných analýz, které by dokládaly, že snad je současné pojetí veřejných výzkumných institucí v platném zákoně o veřejných výzkumných institucích v něčem problematické, nefunkční apod. Ke změnám nebyla zpracována analýza dopadů RIA, nebyly projednány v připomínkovém řízení (kde by byli připomínkovým místem také zástupci zaměstnanců veřejných výzkumných institucí) ani Radou vlády pro vědu, výzkum a inovace. Pro nedostatek času vůbec nevnikl (na rozdíl od situace samostatně předloženého návrhu zákona) časový prostor pro diskusi odborné veřejnosti i pro širší diskusi v médiích a jinde ve veřejném prostoru. Tento postup, narychlo přilepit obsahem velmi zásadní novelu ve druhém čtení k jinému návrhu zákona, je ostudný a hluboce nezodpovědný. Podle našeho názoru představuje tento přílepek materii, která postrádá užší souvislost s návrhem zákona o tzv. konsolidačním balíčku.

Proti změně zákona jsme zorganizovali petici, kterou dosud podepsalo přes 2000 signatářů a signatářek, převážně vědců a vědkyň.

Proti návrhu jsme rovněž dvakrát vystoupili na jednání Podvýboru Poslanecké sněmovny pro vědu a vysoké školy.

Odborový svaz pracovníků vědy a výzkumu (OSPVV) je organizace zaměstnanců vědeckých institucí a součást Českomoravské konfederace odborových svazů. Vznikl roku 1990. Součástí OSPVV jsou jednak odborové organizace z ústavů Akademie věd, kterých je také nejvíce, jednak odborové organizace z tzv. resortních veřejných výzkumných institucí, a dále také odborové organizace z některých dalších výzkumných institucí. Velká většina institucí, na kterých působí naše odborové organizace, má formu veřejné výzkumné instituce (v.v.i.), a proto považujeme nynější návrh na změnu zákona pro náš svaz za zásadní téma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …