Obchodní dohoda EU-USA: TTIP se zabývá 15 výborů

03.04.2015 21:14

Práce Evropského parlamentu na jeho postoji k obchodní dohodě mezi EU a USA (TTIP) je v plném proudu. Tzv. gesčním výborem, tedy výborem, který má na starosti vypracování doporučení Komisi jménem celého Evropského parlamentu, je Výbor pro mezinárodní obchod. Dalších 14 výborů má k hodnocení dohody přispět svým stanoviskem. O návrhu postoje celého Evropského parlamentu by poslanci měli jednat a hlasovat na plenárním zasedání ještě před letošním létem.

Obchodní dohoda EU-USA: TTIP se zabývá 15 výborů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Obchodní dohoda, která je stále v jednání, může vstoupit v platnost pouze tehdy, pokud ji schválí jak Rada EU, tak i Evropský parlament. Poslanci Evropského parlamentu již varovali, že dohodu neschválí za každou cenu, a že budou pozorně sledovat citlivé otázky, jako jsou normy pro potraviny.

1 zpráva + 14 stanovisek = 15 výborů v akci

Výbor pro mezinárodní obchod je zodpovědný za návrh postoje celého Parlamentu. Návrh postoje bude vypracován na základě zprávy, kterou připravuje německý poslanec ze skupiny Progresivní aliance socialistů a demokratů Bernd Lange.

Konečné hlasování ale proběhne až poté, co svá stanoviska předloží dalších 14 výborů. Přinášíme vám jejich přehled. Přístup ke stanovisku nebo jeho návrhu získáte kliknutím na jméno příslušného výboru.

Osm výborů už o svém stanovisku hlasovalo (u výborů, které o svém stanovisku již hlasovaly, ale konečné stanovisko ještě nebylo zveřejněno.

Další informace o jednáních o TTIP v Evropském parlamentu najdete ve speciálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…