Ochránci přírody spolu s lesníky objevili na Vlašimsku vzácné netopýry

29.11.2015 16:44

Výskyt netopýrů mapují od loňského roku v Jinošovském a Vorlinském údolí jižně od Vlašimi ve Středočeském kraji ochránci přírody spolu s lesníky ze státního podniku Lesy ČR. Dosud prokázali pomocí speciálních detektorů výskyt deseti druhů netopýrů. Pět z nich nalezli v dané oblasti vůbec poprvé.

Ochránci přírody spolu s lesníky objevili na Vlašimsku vzácné netopýry
Foto: Archiv
Popisek: Netopýři

Ochránci přírody se snaží zjistit, zda se netopýři v této části Vlašimska také rozmnožují. U čtyř druhů - netopýra vodního, netopýra vousatého, netopýra Brandtova a netopýra nejmenšího se podařilo prokázat přítomnost reprodukčních kolonií ve sledované oblasti. V lokalitě byly odchyceny samice v postlaktačním období a letošní mláďata. V souvislosti s tím se netopýrům vytvářejí také podmínky pro přežití, aby v lokalitě zůstali. „Ochraňujeme například mateřské kolonie, zimoviště a další úkryty. Vyvěšujeme také speciální netopýří budky,“ uvedl Stanislav Znamenáček, lesní správce z Kácova z podniku Lesy ČR.

Na území České republiky dnes žije 27 druhů netopýrů. Všechny jsou chráněny a zákonné ochraně podléhají také jejich úkryty. Výskyt netopýrů se na Vlašimsku mapuje v rámci Národního programu ČSOP - Ochrana biodiverzity. Program finančně podporuje Ministerstvo životního prostředí, generálním partnerem je státní podnik Lesy České republiky.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…