Od doby Karla IV. k dnešnímu Jablonci

01.03.2016 7:34

Přednáškové odpoledne propojující významná výročí českého státu i města Jablonec nad Nisou začíná v Muzeu skla a bižuterie ve čtvrtek 10. 3. v 16,30 hodin.

Od doby Karla IV. k dnešnímu Jablonci
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Rok 2016 se nese ve znamení výročí 700 let od narození Karla IV. Nicméně v Jablonci nad Nisou si zároveň připomínají, že právě za jeho vlády, před 660 lety, se o Jablonci objevuje první písemná zmínka. Na město pak byl Jablonec povýšen přesně před 150 lety. Co se za dlouho dobu mezi těmito milníky událo, se můžete dozvědět ve čtvrtek 10. března v jabloneckém muzea skla a bižuterie.

Nejprve vystoupí (od 16,30h) ředitel Státního okresního archivu Jan Kašpar se svou přednáškou na téma významných výročí roku 2016 ve správních dějinách Jablonce nad Nisou. Provede návštěvníky dlouhou historií města od skromných středověkých počátků v době lucemburské až k současnému statutárnímu městu. „K dokreslení atmosféry 14. a 15. století představíme také několik archivních středověkých listin, které jsou pravděpodobně výsledkem sběratelského úsilí někdejšího Městského muzea“, doplňuje Jan Kašpar.

Od doby Karla IV. k dnešnímu Jablonci

Jablonec v roce 1790.

Od 18 hodin bude následovat vyprávění o uměleckých pokladech, která nechal Karel IV. vytvořit pro větší důstojnost a slávu Českého království. Restaurátorka Milena Nečásková ve své přednášce „Výtvarná díla z doby Karla IV. v katedrále sv. Víta v Praze“ přiblíží restaurování historické mozaiky ze středověkých skel i nástěnných maleb pašijového cyklu ve Svatováclavské kapli. „Přítomné zasvětím i do záhad kolem mozaiky Posledního soudu nad Zlatou bránou katedrály“, dodává restaurátorka.

Od doby Karla IV. k dnešnímu Jablonci

Městský znak.

Vstup je zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …