Ombudsman: Ukrajinská ombudsmanka požádala o pomoc s informováním lidí odcházejících z Ukrajiny

25.03.2022 21:44 | Tisková zpráva

Ukrajinská ombudsmanka Lyudmyla Denisová na dnešním online setkání ocenila aktivity českého veřejného ochránce práv v souvislosti s příchodem lidí z válkou zasažené Ukrajiny. Zároveň ombudsmana požádala o sdílení jeho informačních letáků i dalších materiálů a odkazů, které příchozím pomohou usnadnit pobyt v České republice.

Ombudsman: Ukrajinská ombudsmanka požádala o pomoc s informováním lidí odcházejících z Ukrajiny
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Materiály veřejného ochránce práv chce ukrajinská ombudsmanka šířit prostřednictvím svých webových stránek a sociálních sítí mezi lidmi, kteří uvažují o odchodu do Česka. Zároveň je využije jako zdroj informací pro operátory vlastní nonstop informační linky. Na tu volají jak lidé, kteří se k odchodu ze země aktuálně chystají, tak i ti, kteří už do zahraničí odešli.

Od začátku války přináší ombudsman na webu přehled důležitých odkazů a informací v ukrajinštině. Upozorňuje na nebezpečí vykořisťování a obchodu s lidmi. Vytvořil také několik speciálních letáků včetně otázek a odpovědí přímo pro děti. Zaměstnanci Kanceláře pomáhají s registrací Ukrajinců na brněnském odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra i v Krajském asistenčním centru pomoci na brněnském výstavišti.

Během hodinového online setkání informovala ukrajinská ombudsmanka veřejného ochránce práv o aktuální situaci na Ukrajině. Útoky Ruské federace podle ní směřují záměrně na civilní cíle a obydlené oblasti. Uvedla například, že od začátku konfliktu zasáhlo bombardování na 600 vzdělávacích zařízení, z toho 122 školek.

Upozornila také, že podle dostupných informací odváží vojáci lidi z obsazených oblastí proti jejich vůli na území Ruské federace. Podle odhadů už může jít o 366.000 lidí odvezených z Ukrajiny. Lidé, se kterými se úřad ombudsmanky dokázal spojit, uváděli, že si nesměli vzít osobní věci ani doklady.

V rámci Ukrajiny se podle ombudsmanky vydalo do bezpečnějších oblastí na 6 milionů lidí. Dalšího 3,5 milionu lidí zvolilo emigraci, mezi nimi je i 1,5 milionu dětí.

Veřejný ochránce práv ujistil ukrajinskou ombudsmanku, že lidé přicházející do Česka mají k dispozici veškerou možnou pomoc týkající se pobytu, ubytování, materiálního zabezpečení i například vzdělávání dětí. Ubezpečil ji také, že v rámci svého mandátu dohlíží na ochranu práv příchozích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…