Opat Michael Pojezdný: Místo pomoci lidem se hledá způsob, jak jim v účinné léčbě zamezit

24.02.2014 17:23

Praha 24. 2. 2014 – Dnes navštívil protonové centrum opat Michael Pojezdný z Královské kanonie premonstrátů na Strahově. Symbolicky vysvětil ozařovny a rovněž podepsal s jednateli protonového centra smlouvu o vzájemné spolupráci. Ta spočívá zejména v pastorační činnosti onkologicky nemocným pacientům a členům jejich rodin. Na adresu stavu, kdy je pro většinu klientů zdravotních pojišťoven léčba z veřejného zdravotního pojištění prakticky nedostupná, opat Pojezdný uvedl: „Rakoviny přibývá a místo toho, aby se hledala pomoc potřebným lidem, hledá se způsob, jak tomu zamezit.“

Opat Michael Pojezdný: Místo pomoci lidem se hledá způsob, jak jim v účinné léčbě zamezit
Foto: Prothon Therapy center
Popisek: Opat Michael Pojezdný

Během debaty s opatem Michaelem Pojezdným přišla řeč i na v současnosti nejrozšířenější diagnózu léčenou ve světových protonových centrech včetně českého – karcinom prostaty. Toto onemocnění postihuje ročně v České republice na 8 000 mužů, odhady pro letošní rok jsou ještě o tisíc vyšší. Lékařská věda má nyní v ruce nástroj, který nejenže může pacienty zcela vyléčit, ale zároveň zajistit jejich další život bez ponižujících problémů jako je impotence, inkontinence, či rektální fibróza provázené krvácením. Jak VZP uvádí ve své ročence, pouze 66% pacientů léčených jinými metodami jsou bez komplikací.  

Nejnovější zpráva o úspěších léčby rakoviny prostaty přišla z Floridy. Pět let po ukončení protonové léčby raného a středně rizikového stadia dosahuje 99% léčených mužských pacientů excelentních výsledků. Žijí bez nemoci a se skvělou kvalitou života. Uvádí to nejnovější studie protonového centra při floridské univerzitě v Jackonsville. Dokonce tři čtvrtiny z pacientů s vysokorizikovým karcinomem prostaty lze označit za vyléčené.

Pražské protonové centrum se rozhodlo postavit do čela rozsáhlé osvětové kampaně na preventivní vyšetření hladiny PSA. Pokud je hladina zvýšená nad normální hladinu 4 ng/ml, je v zájmu pacienta pokračovat co nejrychleji v důkladném vyšetření, které jednoznačně vyloučí, nebo potvrdí karcinom prostaty. Čím dříve je nemoc zachycena, tím lepší jsou vyhlídky na úplné vyléčení. Více informací na stránkách www.protonymuzumcz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Proton Therapy Center

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…