Ostrava a DIAMO budou spolupracovat na revitalizaci míst poškozených těžbou uhlí

22.09.2021 18:47 | Tisková zpráva

Zástupci státního podniku DIAMO a vedení města Ostravy se dohodli na spolupráci při přípravě a realizaci projektů, které řeší následky hornické činnosti. Podepsali memorandum, které má pomoci uskutečnit v nejbližších letech ekologické akce v objemu zhruba 25 milionů korun v místech, zasažených například poklesy půdy.

Ostrava a DIAMO budou spolupracovat na revitalizaci míst poškozených těžbou uhlí
Foto: red
Popisek: DIAMO, logo společnosti

„Na zahlazování následků hornické činnosti na Ostravsku pracujeme už téměř 20 let, ale stále jsou v Ostravě místa, která trápí poklesy i jiné pozůstatky dlouholeté těžby uhlí. Aktuálně připravujeme několik dalších sanačně – rekultivačních projektů a bylo důležité sladit je s potřebami města a jednotlivých obvodů. Jsme rádi, že jsme si společně ujasnili priority pro následující roky a můžeme pomoct městu v dalším rozvoji,“ uvedl Petr Kříž, ředitel odštěpného závodu ODRA státního podniku DIAMO.

Státní podnik se v memorandu zavázal, že v příštích pěti letech (2021–2025) uskuteční 7 projektů s příznivým dopadem na životní prostředí v Ostravě. Patří mezi ně například Úprava sesuvného území na odvale P. Cingr v Michálkovicích, Revitalizace lesoparku Benátky a Hulváckého kopce nebo Revitalizace parku u Boříka v obvodě Nová Ves. Dále pak se připravuje odvodnění území v Nové Vsi a revitalizace kalových a dočišťovacích nádrží Pilíky v Hrabové.

Memorandum volně navazuje na Memorandum o spolupráci při pokračování sanace ekologické zátěže po bývalé rafinérii „Laguny OSTRAMO,“ jehož vznik iniciovalo město Ostrava na začátku roku 2019 s cílem co nejvíce urychlit odtěžbu a odvoz ropných kalů, odpadů po bývalé rafinérii.

Anketa

Jsou čeští Romové utlačováni?

11%
79%
hlasovalo: 49609 lidí

„Platnost původního memoranda skončila na konci roku 2020 zároveň s odvozem posledních kalů z lagun. Město dlouhodobě požadovalo, aby byly termíny pro sanaci této jedné z největších ekologických zátěží v Ostravě striktně dodržovány. Těší mě, že jsme i nyní nalezli shodu se státním podnikem DIAMO na další spolupráci a nové memorandum obsahuje konkrétní projekty na území města Ostravy, které pomohou zlepšit životní prostředí a život ve městě obecně,“ řekl Tomáš Macura, primátor města Ostravy.

Role města bude spočívat především v odborných konzultacích a poskytování informací o doprovodných nebo navazujících projektech a koordinaci. Financování zajistí stát prostřednictvím státního podniku DIAMO z prostředků na zahlazování následků hornické činnosti. Vybrané projekty mají celkovou předpokládanou hodnotu zhruba 25 milionů korun.

Odštěpný závod ODRA státního podniku DIAMO se stará o areály zavřených dolů a o zahlazování následků po hornické činnosti na Ostravsku včetně sanací a rekultivací, udržuje hladinu důlních vod řízeným čerpáním, vyplácí sociálně zdravotní dávky bývalým horníkům, zajišťuje protimetanovou ochranu celého regionu a spravuje areál „Laguny OSTRAMO“ včetně zajištění provozu čistírny lagunových vod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…