PRAMET kráčí vpřed ve světě inovací

01.12.2012 14:00

Závěr roku ve znamení rozšíření sortimentu o novou generaci materiálů a nástrojů.

PRAMET kráčí vpřed ve světě inovací
Foto: Pramet Tools
Popisek: Ilustrační fotografie produktů firmy Pramet Tools

Obstát v průmyslové konkurenci domácích i zahraničních výrobců je běh na dlouhou trať, kterému je nutné podřídit nejen samotnou produkci, ale

i všechny související aktivity. Své o tom ví tradiční český strojírenský podnik Pramet. Proto klade vysoké požadavky na všechny své provozy a jejich neustálé zdokonalování. Místní centrum pro výzkum a vývoj se cílevědomě ubírá cestou neustálých inovací, jejichž prioritou je dosažení optimálních řešení pro klienty. Produkty vyrobené na základě dílčích výsledků pravidelně obohacují portfolio Prametu. Nejinak je tomu i v případě aktuálního rozšíření sortimentu, jehož stěžejní novinky jsou soustružnické materiály s PVD povlakem a nástroje pro frézování.

Nové produkty šumperského Prametu přináší výraznou změnu, protože v sortimentu čítajícím okolo 6 000 se objeví bezmála 400 novinek. Za povšimnutí stojí především nová generace soustružnických materiálů T8300 se speciálním PVD povlakem. Jedním z podnětů k výrobě těchto materiálů byly informace dodané ze strany obchodních zástupců společnosti, kteří zprostředkovávají názory zákazníků. „PVD povlak vyniká optimální kombinací vysoké tvrdosti a dobré houževnatosti, díky které je životnost při obrábění korozivzdorných ocelí skupiny M až dvojnásobná. To předurčuje tuto řadu materiálů, aby se stala první volbou při soustružení korozivzdorných ocelí při širokém rozsahu řezných rychlostí a posuvů,“ vysvětluje vedoucí sekce Výzkumu a vývoje, Ing. Vladimír Maixner, MBA

Použitý povlak je výsledkem kooperace s šumperskou společností SHM, se kterou Pramet spolupracuje na vývojových úkolech. Vývoj byl řešen v rámci projektu spolufinancovaným ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu, testování prostřednictvím externích zkoušek probíhalo mimo jiné na akademické půdě. Segment soustružení je nově obohacen také o nejrůznější doplňky, jako jsou destičky menších rozměrů či odpovídající soustružnické nože.

Inovaci sortimentu zažívá i úsek frézování, a to především v oblasti rovinného frázování. Nabídka byla rozšířena o frézy s destičkami HNGX / XNGX 06 s 12 řeznými hranami, novým materiálovým složením a neutrálním provedením pro pravou i levou rotaci. Mají jedinečnou geometrii, díky níž je obrobená plocha vysoce kvalitní, jsou vybaveny hladicí destičkou pro zlepšení jakosti povrchu. „Přizpůsobili jsme se aktuálnímu trendu, kterým je frézovat ekonomicky, využívat destičky vícenásobně a přinášet zákazníkovi úspory v této oblasti. Nová technologie výroby zajišťuje vyšší přesnost frézování, proces je také rychlejší a spolehlivější, nástroje navíc vykazují výrazně delší životnost,“ popisuje Ing. Maixner, MBA.

Druhá výrobková skupina je určena pro frézování do rohu. Pramet představuje novou řadu fréz s úhlem nastavení 90° pro ekonomické frézování s vyměnitelnými břitovými destičkami LNGX 12 a LNGU 16. I v tomto segmentu jsou využity inovované MT-CVD materiály. Destičky jsou k dispozici ve dvou velikostech a jejich hlavní výhodou je univerzální využití a oboustranný design poskytující čtyři řezné hrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V Temelíně zavezli palivo do prvního bloku. V reaktoru vydrží déle

11:44 ČEZ: V Temelíně zavezli palivo do prvního bloku. V reaktoru vydrží déle

Přesně 163 palivových souborů umístili energetici do reaktoru odstaveného prvního bloku. Nově je mez…